Voor sommigen is de geur van zuurkool geen aangename aankondiging van een smakelijke maaltijd. Voor anderen doet de gedachte bij het eten van het eerste hapje zuurkool van het seizoen uit het vat spontaan de speekselklieren op hol slaan. Zuurkool is, naast yoghurt, een van de bekendste gefermenteerde producten in Nederland. Maar zo zijn er ook producten die we (soms) dagelijks eten, maar niet beseffen dat er ook een fermentatieproces aan vooraf is gegaan. Te denken valt aan kaas, olijven, koffie, chocola, maar ook bier en wijn.

Wat is fermenteren?

Fermenteren is een proces waarbij de van naturen aanwezige suikers in een voedingsmiddel door melkzuurbacteriën worden omgezet in melkzuren. Maar ook het vergisten van suikers in koolzuren of alcohol is een fermentatieproces. Dit geeft gefermenteerde eten de typische kenmerkend zure smaak.

Het fermenteren van voedsel wordt al eeuwenlang toegepast. Het zorgt ervoor dat voedsel langer houdbaar blijft en lichter verteerbaar wordt. Melkzuren dragen er aan bij dat de goede bacteriën in je darmen kunnen floreren en juist de schadelijke bacteriën niet.

Continue reading “Fermenteren verrot lekker?” »

Voor wie de introductie avond heeft gemist. We hebben het geheel opgenomen. Hier krijg je alle ins en outs. Je moet er even de tijd voor nemen. Een kopje of liever pot thee erbij, kat op schoot. Maar dan weet je ook alles over onze opleiding, worden de meeste vragen van geïnteresseerden beantwoord en heb je flink wat foto’s gezien van de studenten in actie.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FVIPHealthandNutrition%2Fvideos%2F907114346085788%2F&show_text=1&width=560″ width=”560″ height=”439″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true”></iframe>

 

Heb je hierna nog vragen, bel of mail!

22 Sep
kiemen03KEKKE KIEMEN

Taugé en alfalfa zijn de bekendste soorten kiemgroentes en al jaren verkrijgbaar. Ze hebben allebei een beetje een retro jaren 90 uitstraling. Taugé ging in de roerbakschotel en alfalfa was een dot lichtgroene friemeltjes die op de boterham met kaas of op de salade ging.

Ons werd verteld dat het goed voor ons was, maar vaak niet waarom. Inmiddels zijn de gezondheidsaspecten steeds breder bekend en is de keuze aan kiemgroenten ook uitgebreid. Continue reading “kekke kiemen” »

 

Voor wie de introductie avond heeft gemist. We hebben het geheel opgenomen. Hier krijg je alle ins en outs. Je moet er even de tijd voor nemen. Een kopje of liever pot thee erbij, kat op schoot. Maar dan weet je ook alles over onze opleiding, worden de meeste vragen van geïnteresseerden beantwoord en heb je flink wat foto’s gezien van de studenten in actie.

Geplaatst door VIP Health & Nutrition op vrijdag 3 juni 2016

 

VIP Health introductie koksopleidingVoor wie de introductie avond heeft gemist. We hebben het geheel opgenomen. Hier krijg je alle ins en outs. Je moet er even de tijd voor nemen. Een kopje of liever pot thee erbij, kat op schoot. Maar dan weet je ook alles over onze opleiding, worden de meeste vragen van geïnteresseerden beantwoord en heb je flink wat foto’s gezien van de studenten in actie.

Geplaatst door VIP Health & Nutrition op vrijdag 3 juni 2016

Heb je hierna nog vragen, bel of mail!

 

Good food, we delen het graag met je. Eten dat goed voor je is, voor je lijf, je hart én je hoofd. Eten dat klopt. Smaken, ingrediënten, samenstellingen. Zodat je écht goed hebt gegeten en dat het ook nog eens waanzinnig lekker was.

Het ontbijt is de vergeten maaltijd aan het worden In het westen. In dit receptenboekje vertellen we over de voordelen van een ontbijt , over welk ontbijt dan en vooral veel inspiratie en recepten om te proberen.

Continue reading “Download onze recepten boekje voor ontbijtjes” »

IMG_0920

Je koksmes is je beste vriend in de keuken. Niks werkt zo fijn als een goed scherp koksmes dat bij je past. Daarmee kan je, eenmaal getraind, razendsnel je mise-en-place doen. Want zeker ook in de professionele keuken is tijd geld. Naast een goed koksmes zijn er tal van keukenapparaten die jouw leven als kok kunnen vergemakkelijken en je een breed scala aan mogelijkheden bieden om je creatief te uiten.

Lees verder over de verschillende keukenmachines en apparaten en hoe je ze kan gebruiken met voorbeeld receptjes. Continue reading “Je mes je beste vriend” »

WILDPLUKKEN

 De voorraadkast die natuur heet

IMG_8368

 

Jezelf voeden met wat moeder aarde van nature produceert. Geen doorgeteelde groente en fruit waarbij is ingeleverd, in voedingswaarden en smaak. Eten volgens de seizoenen, uit de volle grond. Je eigen vlierbesbloesemsiroop maken, salades met melde en zuring, kappertjes maken van paardenbloemknopjes, stoofpotjes met geplukte paddenstoelen en soep van brandnetels. Het kan allemaal met wat de natuur te bieden heeft door te gaan wildplukken.

Continue reading “De voorraadkast die natuur heet/ wildplukken” »

Voor de vierde keer barst de vegetarische strijd los in restaurant Joia in Milaan. Het eerste  jaar was ik erbij en heb genoten van dit spectaculaire evenement. Vorig jaar viel onze Nederlandse chef Lennart van Weert in de prijzen. Waar anders ter wereld komen zoveel goede chefs bij elkaar om hun talenten compleet op de vegetarische keuken te richten!  Tien internationale chefs zullen op 27/28 mei de strijd met elkaar aangaan in The Vegetarian Chance; een prestigieuze kookwedstrijd. Chefs van over de hele wereld kunnen zich aanmelden middels het insturen van hun recepten. Van deze inzendingen worden slechts tien chefs geselecteerd voor de bloedstollende finale in de keuken van Joia. Welke Nederlands chef  durft het aan om zich in te schrijven en zich te kwalificeren voor een finaleplaats in Milaan. Continue reading “Internationale vegetarische kookwedstrijd The vegetarian chance 2017” »

dried-fruit-394070_640

HOE SUIKERVRIJ IS “SUIKERVRIJ”?

Zorgeloos taartjes eten, guilt-free repen snacken en gezond snoepen, het komt allemaal voorbij. Have your cake and eat it too! Hoe briljant is dat! Vooral in de afgelopen december maand waarin er veel zoets voorbij komt en waar het moeilijk van af te blijven lijkt, zou het voor de meeste een uitkomst zijn. Geen geraffineerde suikers, maar natuurlijke zoetmiddelen worden dan gebruikt en het product wordt dan aan geprijsd als suikervrij. Maar klopt dat ook?

Continue reading “HOE SUIKERVRIJ IS “SUIKERVRIJ”?” »

Hans heeft een mooie reflectie geschreven over zijn ervaringen op onze opleiding.

Ik deel een klein stukje hiervan met jullie:

Terugblik op koksopleiding VIP Health & Nutrition – Hans

 

Om er een psychologisch zelfonderzoek van te maken gaat natuurlijk veel te ver. Maar een terugblik en een persoonlijke evaluatie van een opleiding kunnen niet zonder een vleugje zelfbeschouwing. Een mespuntje, een kwart theelepeltje om in terminologie van het koken te blijven. Ik blik terug op de Vlam in de Pan kookopleiding die ik van september 2014 tot juli 2015 heb gevolgd en wat ik daarvan heb geleerd.

Continue reading “Hans blikt terug op zijn jaar VIP health opleiding” »