Iedereen kent het wel, dat slome moeie gevoel wat je soms hebt na het eten. De een noemt het een ‘drie uur dipje’ en de ander een ‘after dinner dip’. Waar komt zo’n dip vandaan en wat kan je doen om dit tegen te gaan ? Aan het eind volgen 2 receptjes voor energie gevende snacks, maar waar komt het dipje nu vandaan?  Je eet om energie te krijgen en als je na het eten een dip hebt, is dat een signaal dat je maaltijd niet goed of slecht verteerd wordt. Eigenlijk wil een dip na het eten zeggen dat er veel energie nodig is voor je spijsvertering ipv voor jouw activiteiten.

slapend werken

 

Continue reading “Hoe voorkom je een after dinnerdip?” »

Het leuke van mijn vak is dat je soms gevraagd wordt om je kookkunsten te demonstreren, je gerechten te laten proeven en mensen te inspireren.

Dat doen wij graag, leuk voor mij en superervaring voor de studenten.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ons life bestoken met vragen?

Kom dan 21 en 22 januari naar de  biobeurs in zwolle:

5 en 6 februari geven we een demonstratie op de gezondheidbeurs in Utrecht

en 8 Februari staan we op de internationale kokscongres in Milaan,

We hopen je daar te ontmoeten

Een van de eerste zaken waar je tegenaan loopt als je er voor kiest om een andere voedingspatroon te volgen, is dat je ineens heel veel recepten uit tijdschriften en kookboeken niet meer kunt gebruiken. Er worden ingrediënten gebruikt die je niet meer eet en die je wil vervangen. Sommige gerechten zal je helemaal moeten aanpassen aan je nieuwe eetpatroon.

Continue reading “Je eigen recepten ontwikkelen, hoe doe je dat?” »

Kan je je geld verdienen als vegetarische kok? Dat is een vraag die ik vaak krijg. Mijn Antwoord: Vegetarisch koken is de toekomst en biedt veel kansen op de arbeidsmarkt.

Ik zal je uitleggen waarom:

Als chefkok en eigenaar van vegetarisch restaurant VlamIndePan ben ik altijd op zoek naar goede chefs voor mijn restaurant/catering. Helaas is er een groot gemis op de markt als het om goede vegetarische koks gaat. De meeste afgestudeerde “gewone” chefkok’s hebben grote kennis van kooktechnieken en snelheid en efficiëntie in de keuken, maar missen kennis van andere producten (variëteit in peulvruchten, granen, zaden pitten etc.), andere menu opbouw en veel nieuwe technieken die in de raw en veganistische keukens wordt gebruikt. Dus een mayonaise draaien kunnen ze, maar een plantaardige versie , nee..

Continue reading “Van hobbykok naar chefkok” »

19 Nov
Liever lokaal is een  Standaardwerk over lokale producten en eten volgens de seizoenen .

Wat is er nou in Nederland te krijgen, in welk seizoen, hoe bereid ik die ingrediënten, waar smaken ze naar en hoe kan ik ze combineren.

‘Eten volgens de seizoenen en uit de nabije omgeving. Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter het eten. Dat is waar dit boek over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in de winkel, de keukenkast, de koelkast en de diepvries. Maar is het niet logischer om uit te gaan van de producten die erom vragen om nu opgegeten te worden, van dat wat het land of de zee op dit moment te bieden heeft.

Continue reading “Liever lokaal” »

Gezonde voeding: wat moet ik geloven ?

boeken

Iedereen weet wel dat gezond eten belangrijk is. Maar er wordt zoveel over gepraat en geschreven dat veel mensen niet meer weten wat ze nou wel en niet moeten geloven.

Gezonde voeding kan bijdragen aan het goed functioneren van je lichaam waardoor je helder van geest bent, je goed voelt en fit bent/blijft. Welke voeding je dagelijks nodig hebt, valt niet direct af te lezen uit een calorieënlijst, voedingswaardetabel, het nieuwste healthfood kookboek of flitsende gezondheidswebsites. Je lichaam heeft zijn eigen persoonlijke wensen. Om uit al het aanbod te bepalen wat uiteindelijk voor jou gezond is, is moeilijk omdat er zoveel meningen van verschillende deskundigen gepubliceerd worden.

 

Continue reading “Gezonde voeding: wat moet ik geloven ?” »

DSCF2123

Koks van het tweede jaar VIP Health & Nutrition geslaagd!

Afgelopen zaterdag was het dan weer zover, de tweede lichting koks van de VIP Health & Nutrition opleiding mochten hun diploma ontvangen. Tijdens een toer door Amsterdam langs de leukste culinair eetadresjes werden de diploma’s uitgereikt bij chocoladewinkel chocolatl.
Continue reading “Tweede lichting koks opleiding geslaagd” »

klein1Daar sta ik dan, licht anarchistisch, als enige vrouw, verreweg de oudste (ik had hun moeder kunnen zijn!), geen noemenswaardige (sterren)restaurantervaring, voor een chef van jewelste, in een keuken in Frankfurt.

Meer specifiek: ik bevind me in Villa Merton, een tweesterrenrestaurant, waar de piepjonge chef Matthias Schmidt de regie heeft. Waar de dagen om 9.00 uur beginnen en eindigen als de maan al aan de hemel staat. Hoe kwam ik hier en wat doe ik hier ook alweer?

 

Continue reading “Koken met sterren” »

Femke van den Heuvel premiazione kleinyou never walk alone

Wat is mooier dan een prachtig ogend verassend gerecht met fantastische smaken?
Wat is mooier dan een gerecht met passie, nieuwe texturen?
Eindelijk weet ik het antwoord. Niet dat ik het eigenlijk niet wist, onbewust wel. Maar soms komt iets maar langzaam naar boven drijven.
Ik heb altijd het idee gehad schizofreen te zijn. Nu kunt U denke
n waar gaat dit verhaal heen?
Lees nog even verder en het wordt duidelijker.
Continue reading “Zilver in Milaan” »