Skip links

Klaar voor de lente

Ayurvedische detox

In de wintermaanden kun je je soms lustelozer voelen dan anders. Voor je het weet loop je te snuffen en hoesten. Een manier om je weerstand te verhogen is niet te veel stress, voldoende bewegen, goed slapen en op je voeding letten. Maar soms is dat niet voldoende. Je blijft vermoeid en wellicht heb je ook last van een vervelend gevoel in de darmen, stijfheid, onrust en gebrek aan kracht. Dan is het tijd om je lichaam met beleid op te schonen. Een ayurvedische detox kan je hierbij ondersteunen.

Ayurveda

De ayurveda is een oude Indiase levensfilosofie waarbij gekeken wordt naar leefstijl, voeding en je constitutie. Volgens de ayurveda bestaat het hele leven uit vijf elementen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Deze elementen zitten ook in ons lichaam. Iedereen heeft een verschillend temperament. In de ayurveda wordt dit aangeduid met dosha’s: vata, pitta en kapha. Globaal gezegd gaat het over lucht-, vuur- en aarde-elementen. Als de dosha’s in overeenstemming zijn met je geboorteconstitutie, ben je minder gevoelig voor kwaaltjes. Bij veel mensen is de balans verstoord. Dit kan komen door stress, voeding die niet bij je past of een verkeerde leefstijl. Is je spijsvertering van slag, dan hopen zich afvalstoffen op in je lijf. In de ayurveda gaat de aandacht naar het versterken van de spijsvertering en het verbranden van de afvalstoffen. 

Detox

Je kunt kennis uit de ayurveda gebruiken bij verkoudheid en griep en bij een detox. Als je je minder fit voelt, is het handig om op je voeding te letten. Je kunt zelf thuis een of twee keer per jaar een korte periode detoxen. Daarmee geef je je lichaam de kans om afvalstoffen op te ruimen. De beste periode voor een detox is aan het begin van het voor- en najaar. De lengte van de detox is wel afhankelijk van de dosha’s.

Een paar algemene tips
  • Eet drie keer per dag een lichte maaltijd
  • Drink warm water tijdens de maaltijd
  • De lunch is de grootste maaltijd, het diner de kleinste
  • Gemberthee bevordert de spijsvertering
  • Eet fruit los van andere voeding, minimaal een half uur voor en niet na de maaltijd

Een van de oud-studenten van VIP, Mariëlle Glorie, heeft een ayurvedische homestay op Texel. Ze is yogadocente en ayurvedic practitioner. Je kunt bij haar terecht voor een ayurvedisch consult en persoonlijk voedings- en leefstijladvies, retraites, yogalessen en behandelingen op maat, www.sukhatexel.nl.

Een recept dat Mariëlle graag gebruikt bij een detox is een kruidige mungbonensoep. Mungbonen zijn minder gasvormend dan andere peulvruchten. Ze helpen bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam en stimuleren de spijsvertering. Deze soep is goed voor alle dosha’s. 

Kruidige mungbonensoep

150 gram mungbonen

ghee of sesamolie

1/2 tl geelwortel

1 tl zwart mosterdzaad

1 tl komijnzaad

1 tl korianderpoeder

3 cm verse gember, fijngesneden

1 teen knoflook, fijngesneden

1/2 tl garam masala 

snufje asafoetida

flinke handvol bladgroenten, zoals spinazie, raapsteeltjes of postelein, grof gehakt

verse koriander 

zout en peper

Was de bonen en week ze een nacht in ruim water. Spoel ze goed af en breng ze met 1 liter water en de geelwortel aan de kook. Laat de bonen ca. 20 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Doe er eventueel nog wat extra water bij, afhankelijk van de gewenste dikte.

Verwarm de ghee of sesamolie in een pan, voeg het mosterdzaad toe. Zodra de zaadjes dansen, doe je er komijnzaad en asafoetida bij en daarna korianderpoeder, gember, knoflook en de garam masala. Laat even bakken op laag vuur en roer het mengsel door de soep. Voeg de bladgroentes toe en laat de soep nog even doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met verse koriander.