Skip links

Voedzaam koken op de camping

Net onder Woerden, ten oosten van Gouda, ligt het plaatsje Hekendorp. In dit Utrechtse dorp met 720 inwoners vind je camping ‘Bij Groen Geluk’. Hier bewijzen Armin en Henriëtte dat je ook op een vertrouwde plek het roer kunt omgooien. Het laatste zetje voor die stap? De vegetarische koksopleiding van VIP Health & Nutrition.

Vijfde generatie

Tot drie jaar geleden vormde camping De Mulderije nog de thuisbasis van Armin en Henriëtte. Armin is de vijfde generatie die op deze plek het ondernemerschap bedrijft. Zijn voorouders deden dat via hun boerenbedrijf. In 1980 is het boerenbedrijf gestopt. 10 jaar later begonnen de ouders van Armin hier een camping. Het roer omgooien zit blijkbaar in de genen. Het was een praktische camping met veel vaste seizoensgasten. Acht jaar lang hebben Armin en Henriëtte de boel op dezelfde manier voortgezet. Maar er jeukte iets. Misschien kon het anders. Duurzamer, opener, afwisselender… groener!

‘Bij Groen Geluk’ staat voor: het groene hart, de natuur, voor vega. En: de kleur groen geeft een geluksgevoel. Het is allang niet meer ‘slechts een camping’. Het is een plek waar je wilt logeren, waar je mag genieten op een mooi terras in de boomgaard en waar je in de vroegere boerderij geweldig kunt lunchen. Het eetlokaal is vier dagen per week open.

 

Aandacht voor voeding

De gerechten bij ‘Bij Groen Geluk’ zijn niet alleen vega, lokaal en heel erg lekker, maar ook aan de voedingswaarde wordt gedacht. Henriëtte volgde de opleiding voor natuurvoedingsadviseur. Ze vertelt: “Onze zoon was elf toen hij vegetariër wilde worden. Nu, zeven jaar later, is hij dat nog steeds. Ik steunde hem in zijn beslissing, maar ik wilde er ook voor zorgen dat hij voldoende voedingsstoffen binnen kreeg. Daarom ben ik de opleiding voor natuurvoedingsadviseur gaan volgen. Dat heeft ons uiteindelijk veel gebracht.”

Voeding had alle aandacht en zo kwamen Armin en Henriëtte uiteindelijk bij de vegetarische koksopleiding van VIP terecht. Armin: “Wij volgden de intensive opleiding. Dat betekent dat we iedere maand een lang weekend in Haarlem les kregen. Het was zeker intensief, maar, wow, wat hebben we veel geleerd. Wij hebben allebei interesse voor koken. We koken ook graag samen. We maakten er echt een uitje van en overnachtten het hele weekend in Haarlem.”

 

Henriëtte: “Ik ben verbaasd over de stappen die we maken en die we vooraf nooit hadden bedacht.”

Vallende kwartjes

Tijdens zo een intensieve opleiding maak je je klasgenoten al snel deelgenoot van je dromen, je visie, je toekomstideeën, ook al heb je die zelf nog niet helemaal helder. Armin: “Het samen brainstormen met klasgenoten en natuurlijk ook met andere mensen… tijdens de opleiding vielen er steeds meer kwartjes. Het beeld voor de toekomst werd steeds duidelijker. Met als hoogtepunt de eindopdracht van de opleiding. We voerden de eindopdracht uit op onze camping. Toen viel alles op zijn plek.”

Energie

Henriëtte: “En inmiddels zitten we in ons derde seizoen. Ik ben verbaasd over de stappen die we maken en die we vooraf nooit hadden bedacht. Iedere stap voelt logisch na de vorige stap. Het gaat niet alleen om de praktische zaken, maar vooral om de energie die we ergens wel of niet van krijgen. Zo  ontvangen we geen vaste seizoensgasten meer, maar alleen nog tijdelijke gasten. Op die manier maken we met veel meer mensen verbinding en leren we meer mensen kennen.

En soms spelen praktische zaken wel een rol. Onze vier kinderen gaan nu naar de middelbare school. Dat heeft ons doen besluiten om naar Woerden te verhuizen. We wonen dus niet meer op de camping. Dat was een probleem, omdat we in de avonden ook een aanspreekpunt waren. Tijdens een vakantie in Frankrijk leerden we het concept van Workaway kennen: mensen die voor een bepaalde periode meewerken, meestal in ruil voor kost en onderdak. Daar ontstond het idee dat wij ook met wisselende bemanning zouden kunnen werken. Nu hebben we iedere maand een ander echtpaar op de camping dat vanaf 17.00 uur het aanspreekpunt is voor gasten. En wij vinden het heerlijk om om 17.00 uur naar huis te gaan. Na een maand maken de beheerders plaats voor nieuwe mensen. Dat willen we ook. We willen iedere keer andere energie krijgen.” Armin: “Alles wat we doen past binnen onze visie. Die hebben we heel sterk voor ogen. En we staan open voor alles en iedereen. Daardoor vallen de puzzelstukjes continu op de juiste manier.

Corona

Corona dreigde die fijne flow vorig jaar te stoppen. Maar Armin en Henriëtte zijn niet voor één gat te vangen: “De schade van corona viel voor ons erg mee. We zijn niet dicht geweest. Wel hebben we korte tijd alleen gasten kunnen ontvangen die hun eigen sanitair mee hadden. We hebben al snel privé sanitair gebouwd en gehuurd. De festivals lagen stil dus daar waren geen wc’s voor nodig. Die konden wij nu mooi huren. April was een matige maand. Mei en juni heel goed. We hebben alsnog een mooi jaar gedraaid vorig jaar.”

Dankzij corona is de camping beroemd geworden vanwege de boerenontbijtjes die Henriëtte en Armin zijn gaan bezorgen. Henriëtte: “Ons eetlokaal moest natuurlijk sluiten. Maar al snel vroegen onze gasten: Kunnen jullie niet bezorgen? Ja, natuurlijk kunnen we dat! We vonden mooie fruitkistjes, legden er een boerentheedoek in en vulden het kistje met de beste croissants, desembrood, eigengemaakt beleg, verse eitjes, yoghurt met homemade granola, een dessertje en meer verrassingen. In een weekend maakten we tachtig tot honderd van deze kistjes. ‘Best breakfast ever!’ ‘Wauw!’ ‘Ziet er mooi uit!’ We ontvingen de meest enthousiaste reacties.”

Mee met de seizoenen

Bij Bij Groen Geluk koken ze vooral lokaal. Armin: “We doen een rondje in een straal van een kilometer en daar halen we bijna alles op. Bijna alles is biologisch. We kennen iedere leverancier heel goed. We zorgen er altijd voor om voldoende keuze te bieden in vegan, lactose- en glutenvrij. En we koken met de seizoenen. Nu zitten we in het kersenseizoen, dus we hebben kersensap, kersenclafoutis, zelfs in de appeltaart gaan kersen.”

In de winter is de camping gesloten. Tijd voor onderhoud, snoeien en structurele verbeteringen. Armin: “En natuurlijk voor inspiratiereizen. Overal waar we op vakantie gaan, koken we. In Puglia in Italië hebben we van een oma van 85 orecchiettes leren bakken. We gaan bij boeren langs en vragen of we ter plekke mogen oogsten. Binnenkort gaan we naar Malaga voor het notenfeest. Daar hebben we zoveel zin in.”

Meegenomen vanuit de opleiding

Armin: “Mijn examentaart van de opleiding staat nog steeds op onze kaart.”

Wat heeft de VIP-opleiding toegevoegd aan waar ze nu staan? Armin: “We hebben heel veel geleerd. Vooral het platen an sich. Het toevoegen van condimenten, mooie producten gebruiken, werken met eetbare bloemetjes. Ik heb geleerd om non – lineair te werken. We hebben veel nieuwe producten leren kennen tijdens de opleiding en een aantal gebruiken we nog vaak. Gepofte quinoa bijvoorbeeld. En mijn examentaart, een vegan carrotcake met vegan topping, serveren we nog steeds! Het spreekt mij aan dat het bij Femke niet alleen over de voedingswaarde gaat, maar ook om het culinaire aspect.” Henriëtte: “Ik vind Femke een geweldige vrouw. Wat zij je in korte tijd kan leren is ongelooflijk. Zij legt de lat hoog en daar houd ik van. Ze tilt de hele groep naar een hoger niveau.”

Toekomstplannen

Een avondopening van de keuken staat voorlopig niet op de planning: “Dat is echt teveel van het goede. We willen de dingen die we doen goed doen. De keuken en de camping zijn nu al twee bedrijven op zich. We zouden instorten als we ook diner zouden serveren op het kwaliteitsniveau dat wij voor ogen hebben. Dat wordt teveel.” Henriëtte: “Grote, duidelijke toekomstplannen hebben we niet. Wel beginnen we iedere dag met een meditatie om de volmaakte dag neer te zetten. Hoe ziet die volmaakte dag eruit? Wanneer is het geslaagd en wanneer niet? Ik ben iedere ochtend echt nieuwsgierig wat de dag zal brengen. Aan het eind van de dag blikken we terug. Ik geniet al van de kleinste dingen. Maar het belangrijkste is toch wel om te verbinden met mensen.”

De belangrijkste les die Henriëtte meegeeft: “Blijf dicht bij jezelf. Zowel met koken als met ondernemen. Met koken kun je uit de bocht vliegen met ingrediënten bijvoorbeeld. Met ondernemen geldt dat ook. Blijf bij je hart, bij jouw waardes. Wat betekent volmaakt voor jou?”

 

Bezoek https://bijgroengeluk.nl/ voor meer informatie of zoek Bij Groen Geluk op op Instagram of Facebook.