Skip links

Van hobbykok naar chefkok

Kan je je geld verdienen als vegetarische kok of plantaardige chef? Dat is een vraag die ik vaak krijg. Mijn Antwoord: Vegetarisch en plantaardig  koken is de toekomst en biedt veel kansen op de arbeidsmarkt.

Ik zal je uitleggen waarom:

Als chefkok en eigenaar van vegetarisch restaurant VlamIndePan was ik altijd op zoek naar goede chefs voor mijn restaurant/catering. Helaas is er een groot gemis op de markt als het om goede vegetarische en plantaardige koks gaat. De meeste afgestudeerde “gewone” chefkok’s hebben grote kennis van kooktechnieken en snelheid en efficiëntie in de keuken, maar missen kennis van andere producten (variëteit in peulvruchten, granen, zaden pitten etc.), andere menu opbouw en veel nieuwe technieken die in de raw en veganistische keukens wordt gebruikt. Dus een mayonaise draaien kunnen ze, maar een plantaardige versie , nee..

Menu opbouw

Je menu opbouw, wanneer je vees of vis weglaat is een heel andere dan op koksscholen wordt aangeleerd. Ook de voedingswaarde…

Dus kwam ik al snel uit bij vegetarische hobbykoks. En ons landje kent nogal wat hobbykoks! Tegenwoordig kan je op iedere televisiezender wel een reality programma vinden dat over koken gaat. En als je dan ziet hoeveel hobbykoks hieraan meedoen dan zou je toch denken dat er voldoende koks zijn met kennis van voeding en gezondheid.

hobby kok

Maar een goede hobbykok is niet automatisch een goede professionele chefkok. De werkdruk en de hectiek in een professionele keuken kan niet iedereen aan en betekent voor een hobbykok veel training en werkervaring. Een mooi spannend bordje met een smaakexplosie creëren, betekent nog niet een restaurant met 60 couverts kunnen draaien.

Chefkok

Altijd ben ik op zoek geweest naar goede chefs en altijd heb ik mensen zelf opgeleid. Van de hobbykok tot de gewone chef. Was ik de enige die naarstig op zoek was naar deze goede chefs? Nee, er zijn veel collega’s die ook op zoek zijn naar de goede vega(n)chef! Regelmatig krijg ik vacatures toegestuurd. En niet alleen zij, maar ook de klant! De vraag naar een andere manier van eten is groot! De opkomst van de veganisten, flexitariërs, mensen met een allergie of dieetwens. Op deze nieuwe groot groeiende doelgroep, wordt nog nauwelijks ingespeeld door de bestaande markt.

Vergroot je doelgroep

Waarom maken we het niet aantrekkelijker voor flexitariërs, veganisten en andersetenden om ook buiten de deur gezond, lekker en verantwoord te eten ? Dus meer vegetarische gerechten op de menu’s van de restaurants gemaakt door goed opgeleide professionele vegetarische koks die weten dat dat stukje vlees of vis niet 1 op 1 vervangen kan worden door een vleesvervanger of een ei. Een gerecht moet in balans zijn en een gerecht wat ontwikkeld rondom een stukje vlees of vis laat zich niet zomaar vervangen door iets wat vegetarisch is.

Nieuwe eetconcepten, waarbij gezonde voeding centraal staat, waar naar eerlijkheid van het ingrediënt wordt gekeken, waar de vegetarisch, veganistische, lactose vrije, glutenvrije klant serieus wordt genomen. En waar je ook nog een tongstrelende, smaakexplosie op je bord krijgt. Nederland zit er om te springen.

Ben jij diegene die daar weer op inspringt?

Veel mensen dromen ervan om van hun hobby hun werk te maken en mijn studenten hebben allemaal op een of andere manier een droom om iets met voeding te doen. Op onze studentenpagina kan je zien hoe divers de markt is waar mijn afgestudeerde chefs zich op storten. Van chef in een restaurant of lunchroom tot eigenaar van een foodtruck. Van het geven van workshops, kooklessen, kookdemo’s en lezingen naar voedingsadviseur of personal coach.

Bekijk onze studenten