Skip links

De krachtige combinatie van yoga en puur eten

Geschiedenis herhaalt zich soms. Veertig jaar geleden verruilde Marcello’s Siciliaanse vader zijn hectische horecaleven in Nederland voor een leven in een vallei op Tenerife. 35 jaar later kiezen Marcello en zijn vrouw ook voor Tenerife. Zij verhuizen naar het eiland waar ze elkaar op hun zeventiende ontmoetten om daar samen een yoga retreat center te beginnen.

Van vakantieliefde naar een leven samen

Monique viert met vriendinnen vakantie op Tenerife, waar ze Marcello tijdens een avondje stappen leert kennen. De vakantieliefde houdt stand en is het begin van een leven samen. Maar hun leven staat ineens stil als Monique de diagnose borstkanker krijgt. Marcello: “Monique was 28. Ze onderging operaties, chemotherapie en bestralingen en genas. Je verandert door zo’n ervaring. Al snel kwam het idee om iets te doen voor mensen in dezelfde situatie: jonge mensen na kanker en hun partners. Een vakantie organiseren waarbij het gaat om het samenzijn met lotgenoten. We hebben toen een stichting opgericht.”

In eerste instantie bleef het bij dromen. Ze maakten allebei carrière, woonden in een mooi huis in Haarlem en werden trotse ouders van dochter Giulietta-Valentina. En toen kreeg Monique voor de tweede keer borstkanker. Ze genas opnieuw, maar voelde zich daarna niet meer volledig gelukkig. Yoga, mindfulness en gezonde voeding hebben haar geholpen om met de lichamelijke en geestelijke gevolgen om te gaan.

De droom realiseren

Nu lieten ze het moment niet meer voorbijgaan: ze zouden de eerdere droom realiseren. Hun ideeën kregen steeds meer vorm. Monique volgde haar eerste yogadocentenopleidingen en Marcello investeerde tijd in het opbouwen van een yoganetwerk en een netwerk van groentechefs. Hij leerde alles op het gebied van voeding en wat voeding met je kan doen. Zo kwam hij terecht bij de vegetarische koksopleiding van VIP Health & Nutrition.

 Hoewel Marcello carrière maakte in de corporate wereld, komt hij uit een echte horecafamilie. Hij wist al hoe je een restaurant moet runnen. Maar de vegetarische keuken en vooral de informatie over alle verschillende stromingen en voedingsstijlen, waren nieuw voor hem. Marcello: “Dat is het mooie aan de opleiding van Femke. Het is breder dan alleen koken. Ik heb daar nu veel profijt van. Niet alleen in de keuken, maar juist ook in de gesprekken die ik met onze participanten van de retreats heb.”

Plek voor eigen retreats en retreats van anderen

De plek waar Marcello’s vader veertig jaar geleden een stuk berg met een oud geitenstalletje kocht om er te leven en later een restaurant te bouwen, werd nu het decor voor het retreat center van Monique en Marcello: Mandala de Masca. Zes jaar geleden hebben ze het verbouwd en gerestyled. Marcello: “We kunnen per retreat maximaal 22 mensen ontvangen. De tuin is prachtig en staat vol avocadobomen, citrusbomen, kaki, peren, noem het maar op. We hebben zelfs water uit onze eigen bron.

We geven onze eigen ´huis´ retreats, met een programma door de zeven chakras in zeven dagen. Het doel is altijd om mensen te laten disconnecten van hun gehaaste leven en te laten connecten met zichzelf. We ontvangen ook internationale yoga teachers met hun groepen en participanten vanuit de hele wereld. Merendeel uit Europa maar ook uit Noord-Amerika en we hebben zelfs twee zusjes uit Saudie-Arabië op retreat gehad. Met het geld dat binnenkomt met de reguliere retreats, kunnen we per jaar vijftig vrouwen een gratis retreat aanbieden. Dat loopt via de Stichting Yogini rosa Foundation, die Monique jaren geleden al had opgericht. We bieden een plek waar deze vrouwen zichzelf hervinden. Met yoga, mindfulness, gezonde voeding en natuurlijk de helende werking van gelijkgestemden onder elkaar.”

Ook andere organisaties kunnen hun retreats bij Mandala de Masca geven. Marcello: “In het begin pak je natuurlijk alles aan, want je bent blij met iedere boeking. Inmiddels vragen we goed door. Wat is de intentie van de organisatie? Wat zijn de verwachtingen? Past hun visie bij die van ons? We willen een veilige omgeving bieden voor iedereen die hier verblijft. We hebben geleerd om de juiste mensen ook níet naar ons te laten komen.”

 

Hoofdpijn op dag drie

De combinatie voeding en yoga is een sterke. Het eerste menu voor de retreats werd samengesteld met hulp van vegan-expert Kyra de Vreeze. Zij gaf destijds gastles in de opleiding van Femke. Door de jaren heen is het menu verder ontwikkeld. Ze maken zoveel mogelijk zelf: plantaardige melk, yoghurt en kaasjes, glutenvrije broden, cheesecakebroden en crackers. Marcello: “We noemen het geen detox, maar stiekem is het dat wel. Mensen zijn niet gewend om zo puur te eten. We serveren geen pasta of wit brood. Op dag drie krijgen veel mensen hoofdpijn. Een symptoom van het ontgiften. En bijna iedereen gaat één tot anderhalve kilo lichter naar huis. We eten trouwens wel iedere dag een taartje. Ook die zijn puur natuur. De suikers komen uit fruit, uit dadels of we gebruiken wat ahornsiroop.

Groente staat bij ons centraal. Mensen kennen vaak alleen de gekookte versie. Doe ze eens in de oven, gril ze, dan heb je een totaal andere beleving. Maak een diepe vegan jus, een risotto van zonnebloempitten, een lasagna van courgette… Mensen staan soms heel raar te kijken. We nemen maaltijden soms ook mee op pad. Dan gaat het ontbijt in een jar en mediteren en ontbijten de participanten bovenop de vulkaan El Teide, de hoogste berg van Spanje. Een mooie manier om de dag te beginnen.”

“Onze gasten willen veel meer weten dan de gemiddelde restaurantbezoeker.”

De kracht van voeding meegeven

“Onze gasten willen veel meer weten dan de gemiddelde restaurantbezoeker. We vertellen over verschillende invalshoeken en bereidingswijzen. Over wat kruiden kunnen doen en waarom het goed is om een bepaald kruid aan een gerecht toe te voegen. Bij onze eigen retreats geven we een kookworkshop, waarin iedereen vragen kan stellen over het eten van de afgelopen week. We gebruiken veel uit onze eigen tuin. Bijvoorbeeld voor het maken van een geweldige papaja-gazpacho met een topping van klein gesneden selderij. Of een simpel komkommer-avocadosoepje, dat altijd in de smaak valt.

Mensen merken bij Mandala de Masca wat eten en rust met hen doet. Ze nemen de positieve energie mee naar huis. We ontvingen pas nog een prachtig compliment van een participante, een arts, van ons Yogini rosa Retreat. Een aantal weken na het retreat ontving Monique een mail van haar waarin ze vertelde dat ze iedere dag begon met een moment voor zichzelf door yoga te doen. Daarna stak ze veel bewuster tijd en energie in het gezond koken en er zijn voor haar gezin. Ze kreeg van haar kinderen te horen dat ze haar een leukere moeder vonden geworden. Dat is toch prachtig!”

De stress uit de keuken halen

Marcello werkt samen met een een mooi team, allemaal dames. “Ze komen van over de hele wereld: uit Venezuela, Argentinië, Polen, noem maar op. Het is heel leuk om met al die culturen samen te werken. Iedereen brengt een eigen keuken mee. Soms is het ook lastig. Wij zijn als Nederlander heel direct en geven continu feedback: ‘hier kan nog wel wat zout bij’, ‘dit is niet zoet genoeg’. En we zijn gewend om samen te bedenken hoe we een recept kunnen verbeteren. Een Argentijnse chef is dat niet gewend en wil gewoon horen wat ze moet doen.

Ik ben half Italiaans, een kwart Nederlands en een kwart Indisch. Ook die invloeden neem ik mee. Zo staat er een gado gado op ons menu, met zelfgemaakte pindasaus. Die maken we van onze zelfgemaakte pindakaas. Ik vertel dan over mijn Indische oma die jarenlang in een toko in de keuken heeft gestaan.

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd in onze voorbereiding, komt van Yvonne Hopstaken, de chef kok die mij begeleidde tijdens mijn stage in het Kloosterhotel Zin in Vught. Zij zei: ik wil de stress uit de keuken halen. Dat vond ik zo´n mooie intentie en dat hebben we nu als Mantra in ons hoofd zitten.”

 

Leven op een ander level

“We moeten op onszelf passen. Normaal loopt een retreat van maandag tot maandag. In januari staan er vier Deense retreats achter elkaar gepland. We hebben gezegd: de eerste loopt van maandag tot maandag, de tweede van woensdag tot woensdag, de derde van vrijdag tot vrijdag. Zo is het vol te houden. We draaien 34 retraits per jaar. 34 keer acht dagen. In die dagen heb je 24/7 mensen om je heen. Het is heel anders dan het runnen van een restaurant. We slapen, vooral Monique, met één oor open, want je hebt mensen op je locatie.

Je zou kunnen zeggen: het loopt zo goed, we gaan een tweede locatie openen. Maar wat brengt dat? We zijn hier niet om rijk te worden. Tenminste niet in de zin van geld verdienen. Wel aan ervaringen en ontmoetingen. Hier leven we bewuster en op een ander level. We werken harder dan ooit, maar we doen alles nu met heel ons hart.”

RETREAT LOCATION

 

 

Sunflower Seeds Risotto aka Girasotto

(Girasol = Sunflower in Spanish)

Serves 4

Ingredients:

350g sunflower seeds soaked overnight

1 Tbs coconut oil

1 Tbs olive oil

2 medium onions finely chopped

3 cloves of garlic minced

500-750 ml vegetable broth

Water cress 2 handful

200g green beans

1 big fennel

Wild Kale leaves, washed and cut into chips like pieces

All spice (Pimienta de Jamaica), about 10 balls – crushed

 

Let´s start:

  1. Soak sunflower seeds overnight or all day in pure water with 2 tablespoons of sea salt.
  2. Drain and rinse sunflower seeds. Remove about 135g of the soaked seeds and place in a

blender with 250ml water and two handfuls of watercress. Blend on high until completely

smooth. Set aside.

  1. Melt coconut oil, in a large stockpot, once melted add olive oil. Add onions and sea salt,

stir to coat and cook over medium-high heat until translucent, about 5-7 minutes. Add garlic

and cook 2 minutes, then add sunflower seeds and about 2 cups of the broth. Bring to a

simmer and cook covered for 20-30 minutes, depending on the size of your seeds, adding

more broth as needed. When cooked the seeds should be al dente: tender with only the

slightest crunch still left in them. If there seems to be a lot of liquid left in the pot, let it simmer

uncovered for about 5 minutes to evaporate the excess. Add the sunflower watercress cream

from the blender and stir to combine, and heat gently. Season to taste.

  1. Roast greens beans with crushed Pimienta de Jamaica, pinch of salt and two/tree spoons

of olive oil.

  1. Cut the Fennel with mandolin and roast briefly with olive oil or leave raw (if left raw,

season it with lemon juice, olive oil and pinch of salt)

 

  1. Make kale chips. Season the kale with salt, pepper and olive oil, mix well. And roast them

in 180 degrees for about 5 minutes – until crispy = not burned!

 

Plating: serve about a quarter of the risotto on each plate, then top with the vegetables.

Drizzle with olive oil, lemon juice and a sprinkling of flaky sea salt. Top with kale chips.

 

====

During our retreats we serve the Sunflower seed risotto with a refreshing

Peach, Raspberry and Watercress with five spice mix salad.

 

Refreshing Salad

Serves 4

Ingredients:

1 ½ Tbs of apple vinegar

1 Tbs maple syrup

¼ tsp five spice mix

1 Tbs of olive oil

½ little red onion or 1 shallot thinly sliced

100 g raspberries

3 hard peaches (about 290g), cut in half and sliced

40g watercress leaves

½ radicchio sliced or handful of mixed salads

Salt to taste

 

Let´s start:

Mix in the bowl first 5 ingredients with pinch of salt. Add raspberries and smash it with fork.

Add rest of the ingredients. Mix well and serve