Je eigen recepten ontwikkelen, hoe doe je dat?
Recepten ontwikkelen
Een van de eerste zaken waar je tegenaan loopt als je er voor kiest om een andere voedingspatroon te volgen, is dat je ineens heel veel recepten uit tijdschriften en kookboeken niet meer kunt gebruiken. Er worden ingrediënten gebruikt die je niet meer eet en die je wil vervangen. Sommige gerechten zal je helemaal moeten aanpassen aan je nieuwe eetpatroon.
Versobering of verrijking?
Een van de vele wensen die we dan ook van onze studenten te horen krijgen, is de vraag om te leren hoe je een eigen recept kunt ontwikkelen. Kopiëren uit een tijdschrift of kookboek is leuk als beginnende kok of actieve thuiskok , maar als je meer wilt en je echt als kok wilt onderscheiden dan zal je je eigen gerechten moeten ontwikkelen.
Dat geeft je de vrijheid om jouw smaken en de ingrediënten waar jij voor kiest, in een gerecht te verwerken. Je gerecht wordt een stukje jij zeg maar. Deze verkenningstocht is een verrijking van jouw repertoire!
Maar hoe doe je dat ?
In deze blog geven we je wat tools om hiermee aan de slag te gaan.
Allereerst is het belangrijk dat je je kooktechnieken beheerst en weet wat er in je pannetje gebeurd! Hoe groter je product en vakkennis, hoe meer je kan spelen. Daarna komt het creatieve gedeelte kijken:
- Eerst kies je het thema voor je gerecht. Is het een gerecht voor een speciale gelegenheid zoals een verjaardag, een bruiloft of een feestdag. Het kan ook een gerecht zijn voor dagelijks gebruik. Gebruik hiervoor tijdschriften, kookboeken en kookprogramma’s ter inspiratie.
- Dan kijk je naar het soort gerecht wat je wilt maken. Is het een gerecht voor het ontbijt of de lunch of meer als tussendoortje.
- Daarna kies je de ingrediënten. Als je binnen een bepaald thema gaat koken, heb je te maken met typische ingrediënten uit een bepaald land of streek. Denk aan het seizoen waarin je gaat koken zodat je ingrediënten ook te krijgen en het lekkerst zijn
- Hou je rekening met bepaalde allergieën of diëten (glutenvrij, suikervrij of lactosevrij), dan komt er een extra element bij kijken en komen productenkennis en kooktechnieken om de hoek kijken. Hoe vervang je een ei of bak je zonder gluten te gebruiken?
- Kijk tot slot verder dan alleen kleurrijke groenten. De vegetarische keuken bestaat uit meer dan mooie groenten en fruit. Denk ook aan verschillende peulvruchten en granen, noten en zaden. Afwisseling in je gerechten is belangrijk, helemaal als je meerdere gerechten gaat ontwikkelen. Wees niet bang om te combineren! Groentes uit hetzelfde seizoen passen heel vaak bij elkaar!
- Gebruik de 5 smaken en verschillende structuren in je gerecht. Heb ik een zoetje, zoutje, zuurtje in mijn gerecht. Zit er iets smeuïgs in, maar ook een knappertje en een bite?
Als je dat allemaal hebt bedacht, begint het echte werk en ga je boodschappen doen en aan de slag in de keuken.
Experimenteer met je ingrediënten en kooktechnieken. Maak kleine hoeveelheden en pas deze iedere keer aan. Blijf proeven, wees kritisch, eerlijk en blijf schrijven!!! Iedere aanpassing noteer je.
Denk er ook aan om de juiste hoeveelheden en verhoudingen te noteren en niet te vergeten de volgorde in het bereidingsproces.
Uiteindelijk zal je gerecht vorm beginnen te krijgen en als je tevreden bent over het eindresultaat dan kan je je gerecht afmaken door na te denken over de opmaak. Hoe ga je je gerecht garneren of versieren en op welk servies ga je het serveren?
Door met de bovenstaande tools te experimenteren wordt het bedenken van je eigen recepten steeds makkelijker. Je ontwikkelt langzaam een eigen stijl en richting waardoor je als kok een eigen stempel op je gerechten gaat drukken en jezelf gaat onderscheiden van de massa.
En het leukste is als anderen jou recepten als inspiratie gaan gebruiken en jouw signature gaan herkennen!
Tijdens de VIP Health & Nutrition koksopleiding leer je deze en nog veel meer tools en breng je ze ook in de praktijk.