HOE SUIKERVRIJ IS “SUIKERVRIJ”?
HOE SUIKERVRIJ IS “SUIKERVRIJ”?
Zorgeloos taartjes eten, guilt-free repen snacken en gezond snoepen, het komt allemaal voorbij. Have your cake and eat it too! Hoe briljant is dat! Vooral in de afgelopen december maand waarin er veel zoets voorbij komt en waar het moeilijk van af te blijven lijkt, zou het voor de meeste een uitkomst zijn. Geen geraffineerde suikers, maar natuurlijke zoetmiddelen worden dan gebruikt en het product wordt dan aan geprijsd als suikervrij. Maar klopt dat ook?
SUIKERS ZIJN ESSENTIEEL
Als we kijken naar de functie van suikers in onze voeding neemt het wel degelijk een belangrijke plek in. Suikers zijn essentieel en geven ons de broodnodige energie om ons lichaam te laten functioneren. Maar dan hebben we het over suikers die ons spijsvertering haalt uit de koolhydraten in onze voeding en niet over toegevoegde suikers of geraffineerde suikers.
Dat geraffineerde suikers het beste vermeden kunnen worden, weten de meesten ondertussen wel. Door het uitgebreide (deels chemische) proces om geraffineerde suikers te verkrijgen, wordt het suiker ontdaan van alle stoffen die het lichaam nodig heeft om de suiker te verwerken. Ook worden geraffineerde suikers snel opgenomen in het bloed waardoor er grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen voorkomen: de bekende ‘sugar rush’ en daarna de ‘sugar dip’.
NATUURLIJKE ZOETSTOFFEN GEZONDER?
Je hebt verschillende soorten natuurlijke zoetstoffen zoals vruchtensappen, gedroogd fruit, siropen, stropen, honing, kokosbloesem- en palmsuiker. Als je de natuurlijke zoetstoffen langs de lat legt van geraffineerde suikers, dan zou je kunnen stellen dat ze gezonder zijn. Ze bevatten vaak nog wat goede voedingstoffen zoals vezels, mineralen, enzymen en vitaminen en zijn daardoor te verkiezen boven geraffineerde suikers. Maar ook natuurlijke zoetstoffen bevatten veel suikers die de bloedsuikerspiegel doen schommelen en kunnen zorgen voor een onstabiel energieniveau. Dus in hoeverre zijn ze dan gezond te noemen? Ik zou eerder zeggen, minder ongezond. Het lichaam heeft tenslotte geen toegevoegde suikers nodig. Hierdoor is het label suikervrij waar natuurlijke zoetstoffen gebruikt zijn, dus niet helemaal terecht. Er zitten wel degelijk suikers in.
Een uitzondering hierop is de steviaplant, die geen suikers of koolhydraten bevat maar wel een krachtige, zoete smaak heeft. Steviapoeder of vloeibaar stevia is wel een geraffineerd product. Het is dan ook aan te bevelen om de gedroogde of verse bladeren te gebruiken. Verse stevia bevat diverse mineralen die de bloedsuikerspiegel helpen reguleren. Stevia heeft echter wel een bittere nasmaak die niet iedereen bevalt, maar past daardoor uitstekend in hartige gerechten. Ik gebruik het ook meer als specerij dan als zoetmiddel en ook met mate. Wist je dat rabarber en steviabladeren erg lekker zijn samen?
VERWEN JEZELF, MAAR MET MATE
Zoals met alles wat lekker is, maar niet (geheel) gezond, mag er best af en toe gezondigd worden. We zijn tenslotte meer dan alleen een lichaam dat gevoed moet worden. Eten is ook een sociaal gebeuren en we hebben als mens nu eenmaal een voorkeur voor een zoete smaak. Vooral met de feestdagen is het fijn om gewoon gezellig met z’n allen te genieten en de focus op alleen maar gezond, even los te laten.
Onze voorkeur voor het gebruik van zoetstoffen ligt bij rijststroop granenstropen en amazake. Ga voor dus lekker aan de slag met de volgende recepten Een zoet ‘suikervrij’ recept waarbij gebruik is gemaakt van het minder bekende zoetmiddel amazake, als dessert of als lux ontbijt en een popcorn voor de lekkere trek.
Amazake wordt verkregen door de fermentatie van een graan zoals bruine rijst. Dit heeft een heerlijk zachte zoetheid en is makkelijk te verteren. Ook helpt het de vertering. Win-win dus en wie wil dat nou niet?
Amazake appel mousse
- 360 ml appelsap
- 3 el citroensap
- schil van 1 citroen
- 1 teaspoon vanille essence
- 2 el agar vlokken
- halve pot rijst amazake
- 2 el rijstroop
- 1 appel geschild en in kwartjes gesneden
- 3 el granola of krokante muesli naar keuze
Met dit dessert kan je eindeloos variëren, iedere sap en vruchten voor de topping zijn mogelijk. Denk aan vijgen topping in de herfts of aalbessensap met verse aardbeitjes in de zomer. Ook kan je verschillende kruiden toevoegen. Basilicum is erg lekker met aardbeien.
mousse: combineer alle ingredienten voor de mousse in een pan en breng al kloppend aan de kook. Laat 8 minuten zacht sudderen. spatel de citroenzeste erdoor. Schenk over in mooie coupe glazen en laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
topping: Verwarm de oven voor op 150 graden. doe de appel in een ovenschaal hussel 1 el van de rijststroop erover en laat zachtjes 5 minuten bakken maar nog wel heel zijn.Haal de coupes uit de koelkast serveer met de warme appel schijfjes en de granola op de mousse.
popcorn
- ¾ cup pofmais
- 2 tl kokosolie
- 120 ml rijsstroop
- 3 3l tahin
- ¼ tl zout
- 1,5 tl vanille
- ¼ tl speculaaskruiden
- pofmais poffen: Verhit de kokosolie in een pan met dikke bodem en deksel op hoog vuur. Verdeel de pofmaïs erover en laat met de deksel op de pan,en de pan al schuddend op het vuur de mais poffen. Doe de popcorn op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- karamel:: verwarm de rijststroop, de tahin de vanille en de kaneel en het zout in een pannetje en verwarm 2 minuten al roerende totdat het 1 geheel is en wat vloeibaarder. Giet dit mengsel over de poppcorn op de bakplaat en meng goed met een spatel (heet!)
Bak de popcorn in een oven op 175 graden gedurende 6 minuten, draai de plaat om en bak nog 3 minuten. Laat afkoelen en bewaar in luchtdichte trommel