Hoe voorkom je een after dinnerdip?
Iedereen kent het wel, dat slome moeie gevoel wat je soms hebt na het eten. De een noemt het een ‘drie uur dipje’ en de ander een ‘after dinner dip’. Waar komt zo’n dip vandaan en wat kan je doen om dit tegen te gaan ? Aan het eind volgen 2 receptjes voor energie gevende snacks, maar waar komt het dipje nu vandaan? Je eet om energie te krijgen en als je na het eten een dip hebt, is dat een signaal dat je maaltijd niet goed of slecht verteerd wordt. Eigenlijk wil een dip na het eten zeggen dat er veel energie nodig is voor je spijsvertering ipv voor jouw activiteiten.
Daarbij spelen 2 oorzaken:
De kwaliteit van je maaltijd en de kwantiteit van je maaltijd. Wist je dat je maag ongeveer zo groot is als de kommen van je 2 handen? En aangezien je maag een spier is die de maagsappen door je voeding heen kneed, mag die niet helemaal vol zitten. We eten dan ook maximaal 2/3 van dat kommetje aan voeding per maaltijd en laten 1/3 leeg om te kneden. Ook wordt wel de verhouding ½ maag vast voedsel ¼ vloeibaar en ¼ leeg aangehouden. Bij deze verhouding zal je al veel minder snel een dip krijgen en je eten beter verteerd worden.
De tweede oorzaak is de kwaliteit van je voeding.
Daarbij kan je kijken naar afkomst, biologisch of gangbaar, de streek (terroir), volkoren producten (vezels), voedimng die bij jou past, maar ook naar de glycemische index van je voeding. Voedingsmiddelen en dranken met een hoge glycemische index (GI) kunnen een negatief effect hebben op je energieniveau. Vooral ‘zware’ maaltijden met veel vet kunnen leiden tot slaperigheid na het eten. Deze liggen letterlijk zwaar op de maag. Beweging brengt zuurstof naar de maag en helpt dat zware en lome gevoel te verdrijven. Een dutje doen na de maaltijd legt juist je spijsvertering stil en zal ervoor zorgen dat je aankomt.
Glycemische index
De glycemische index geeft de mate aan waarin je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een voedingsmiddel. Of anders gezegd, hoe snel de koolhydraten verteerd worden en als glucose worden opgenomen in je bloed. Van het ene stijgt je bloedsuikerspiegel meer dan het andere. Dit betekent dus praktisch dat wanneer je iets eet met hoge GI, je een ‘sugar rush’ kunt ervaren, heel slaperig wordt, je vermoeid voelt, etc. Mensen met een gevoelige bloedsuikerspiegel hebben hier meer last van. De GI geeft dus alleen aan in welke mate je bloedsuikerspiegel stijgt. Het is prettig om je bloedsuikerspiegel op een gelijk niveau te laten, want een te hoge suikerspiegel maakt je slaperig en futloos en een te lage spiegel zorgt voor veel trek en soms een ongewenst eetfestijn. Een constante bloedsuikerspiegel zorgt er zeker voor dat je je beter voelt. Maar denk eraan dat de GI niets meer is dan een cijfer dat je laat zien hoe snel de glucose in je bloed wordt opgenomen. Het is geen getal dat laat zien of iets voedzaam is of niet, het is geen getal dat aangeeft dat er veel essentiële voedingsstoffen in zitten, of dat er geen gifstoffen in zitten verwerkt.
Hoe hou je je bloedsuikerspiegel stabiel?
Ieder lichaam zit anders in elkaar dus het hangt erg af van je eigen behoefte. Heb je zwaar lichamelijk werk of sport je veel dan heb je meer energie nodig dan mensen met een zittend beroep en die weinig sporten. Hierbij een aantal tips die je kunt uitproberen indien je je vaak moe voelt na het eten:
- Beweeg (rustig) en dan vooral buiten in de frisse lucht;
- Doe iets waar je veel concentratie voor nodig hebt;
- Vermijd slechte koolhydraten zoals: alle geraffineerde meelsoorten, suiker, honing, chocola, dextrose,;
- Eet vooral goede koolhydraten zoals: volkoren producten met vezels, roggebrood, appels, sinaasappels, noten, olijven, peulvruchten en paddenstoelen.
- Kies voor goede vetten, zoals lijnzaad olie en plantaardige oliën
- Neem gezonde snacks mee voor onderweg, zoals een weckpotje met salade, druiven, gezonde granola, huisgemaakte energierepen, noten zaden. Wanneer je trek krijgt, kan je snel wat gezonds pakken.
- Ontbijt met havermout/vlokken.
- Tot slot, eet niet te grote porties in één keer.
More energy recept
Omega 3 balletjes:
- 50 gram pompoenzaad
- 25 gram lijnzaad
- 50 gram zonnebloempitjes
- 50 gram walnoten
- 50 gram dadels
- 50 gram abrikozen
- 50 gram cranberries
- sap en rasp van 1 sinaasappel
- 2 el agave
- 25 gram kokos
- Toppings:
- 25 gram chiazaadjes
- 25 gram sesamzaadjes
- 50 gram maanzaad
- 25 gram kokos
Blender de pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitjes en kokos in een keukenmachine fijn. Hak de dadels en de abrikozen fijn en voeg tezamen met de cranberries aan de keukenmachine toe samen met de overige ingrediënten. Mix totdat er een deegbal ontstaat. Draai hiervan kleine balletjes en rol ze door de verschillende toppings. Bewaar ze in een luchtdichte container.
Eenvoudige notenmix voor op de salade of als snack voor de tv
- 30 gram zonnebloempitjes
- 30 gram pompoenzaadjes
- 30 gram amandelschaafsel
- 1 el shoyu (mag je geen gluten, gebruik tamari)
- Doe de pitten over in een koekenpan en rooster ze zonder olie gedurende 5 minuten tot ze gaan ruiken en ploffen. Schud de pan geregeld. Voeg dan de shoyu toe en roer tot alle pitten bedekt zijn. Let op aanbranden en spetteren. Bewaar in luchtdicht potje.
Meng met gedroogd fruit in stukjes om mee te nemen. Strooi over je salade of snoep ervan voor de tv als je zin hebt in iets hartigs.
Bewaar in een luchtdichte container.