Voor de vierde keer barst de vegetarische strijd los in restaurant Joia in Milaan. Het eerste  jaar was ik erbij en heb genoten van dit spectaculaire evenement. Vorig jaar viel onze Nederlandse chef Lennart van Weert in de prijzen. Waar anders ter wereld komen zoveel goede chefs bij elkaar om hun talenten compleet op de vegetarische keuken te richten!  Tien internationale chefs zullen op 27/28 mei de strijd met elkaar aangaan in The Vegetarian Chance; een prestigieuze kookwedstrijd. Chefs van over de hele wereld kunnen zich aanmelden middels het insturen van hun recepten. Van deze inzendingen worden slechts tien chefs geselecteerd voor de bloedstollende finale in de keuken van Joia. Welke Nederlands chef  durft het aan om zich in te schrijven en zich te kwalificeren voor een finaleplaats in Milaan.

Pietro Leemann, the godfather van de vegetarische keuken nam in 2014 het initiatief tot deze wedstrijd. De Zwitserse sterrenchef is de eigenaar van het eerste vegetarische restaurant in Europa dat bekroond is met een Michelinster: Joia in Milaan.  “Het globale aantal vegetariërs en veganisten toont een constante en geleidelijke stijging. Dit kan niet langer onderschat worden of worden afgedaan als een hype of trend. Het is een lifestyle”, aldus Leemann. “Deze wedstrijd stimuleert chefs hier op in te spelen. Gerechten hebben geen dierlijke producten nodig om er iets fantastisch en smakelijks van te maken.

De wedstrijd

Iedere chef mag aan de wedstrijd mee doen, mits hij/zij ouder is dan 21 jaar en minstens 4 jaar werkervaring heeft.  Je moet 2 gerechten inzenden die bestaan uit plantaardige ingrediënten. Slechts in 1 van de gerechten mag zuivel of eieren gebruikt worden. De ingrediënten moeten van biologische of bio dynamische kwaliteit zijn en 1 van de gerechten is eigen aan het land van herkomst. En dat maakt deze wedstrijd zo uniek. Iedere chef zal zijn land en de streekproducten vertegenwoordigen en ieder gerecht zal dus sowieso uniek zijn. Meedoen is al leerzaam vanwege deze interculturele inslag!  Uit alle inzendingen worden tien finalisten gekozen. Bij deze voorselectie wordt er rekening gehouden met de ideeën van de chef, de betekenis, het evenwicht in het gerecht, het ethische aspect, het oog op duurzaamheid, de esthetiek van het gerecht en het gebruik van seizoensproducten.

Voor een indruk van de wedstrijd vorig jaar kan je deze video bekijken

 

Voor een compleet overzicht van de wedstrijdvoorwaarden zie deze voorwaarden: het reglement 2017

De finale

De jury bestaat uit: Pietro Leemann – chef-kok, Daniella Cicione winnares van 2014 en nog enkele sterrenchefs en wetenschapper en een journalist. In de finale zullen de chefs hun gerechten bereiden en aan de jury serveren. De uiteindelijke winnaar gaat er, naast de prestigieuze titel Vegetarian Chef of the Year, met een geldprijs van (omgerekend) € 1811 vandoor. De runner-up mag op een geldprijs van € 905 rekenen.

je kan je aanmelden via dit  formulier: TVC application:modulo 2017