Skip links

Zomerweek; Botanisch erfgoed in la meuse:

Botanisch erfgoed in la meuse: verkennen, verzamelen en verwerken, een ontdekkingsreis.

1 week op stap met ingrid, victor en femke. Onder professionele begeleiding naar unieke plekken vol botanische verassingen en smaken op 460 km van Utrecht. De natuur zit vol met schatten die je kunt plukken, eten of dagelijks kan gebruiken..

Daarom gaan we op zoek naar de mooiste plekjes en de leukste plantjes.

Van de duizenden soorten gewassen waar mensen vroeger van leefden, zijn er nog maar negen die wereldwijd het hoofdbestanddeel van ons voedsel vormen. Wat we kopen en eten is wereldwijd steeds meer gelijk. Deze homogenisering ondermijnt de veerkracht van de aarde.

Allerlei lokale rassen en variëteiten verdwenen. Dat heeft de veerkracht van ons hele systeem ondermijnd. Ons voedsel is enorm kwetsbaar geworden voor plagen en voor klimaatverandering.

Daarom gaan we kijken naar manieren om de complexiteit van de natuur weer te omarmen.

 

Waarom in la Meuse?

De Meuse ligt aan het noordoostelijke uiteinde van de Diagonaal van de Leegte, een dunbevolkt gebied in Frankrijk dat vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen. Door de stroom van de Maas en haar zijrivieren ontstond er een variatie aan bodemtypes, van vruchtbare uiterwaarden tot arme kalkgronden en oude bossen. Deze regio herbergt een rijke diversiteit aan planten, waaronder de eenbes, die vroeger werd gebruikt tegen besmettelijke ziekten, en een grote verscheidenheid aan wilde orchideeën en klavers. Ook akkeronkruiden, die hun weg naar de meuse als zaad tussen het graan hebben gevonden, en de link met de geboorte van de landbouw hebben, zoals groot spiegelklokje en naaldkervel, zijn hier nog te vinden.

De Meuse ligt ook op de noord-zuidgrens van een klimaatzone, waardoor zowel planten uit noordelijke als zuidelijke klimaatzones hier voorkomen. Deze unieke ligging draagt bij aan de enorme biodiversiteit in dit gebied.

Kom met onze de variëteit ontdekken..

 

Waarom deze week?

Onze toekomst hangt af van de genetische variatie die de natuur ons biedt.

Tijd in de natuur doorbrengen en wildplukken verbindt ons niet alleen met de omgeving en bevordert ons welzijn. Biodiversiteit zorgt voor robuustere planten, en daardoor ook dat onze gezondheid robuuster is. Terwijl ons huidige voedselsysteem sterk is gehomogeniseerd – slechts negen gewassen vormen nu het hoofdbestanddeel van ons voedsel, wat de veerkracht van de aarde en ons voedsel ondermijnt – toont wildplukken ons de diversiteit die we zijn kwijtgeraakt. Door lokale en inheemse flora te leren kennen en te gebruiken, herontdekken we de complexiteit van de natuur en versterken we onze veerkracht tegen plagen en klimaatverandering. Deze ervaring helpt ons om duurzamer met de natuur om te gaan, precies wat we deze week willen bereiken.

Wil jij de complexiteit van de natuur weer omarmen??…

 

Door wie?

Victor van Pieterson is tuinman bij een hoveniersbedrijf met een focus op natuurlijke ontwikkeling van tuinen. Hij heeft meegewerkt aan het boek Stadsflora van de Lage Landen en zijn eigen boek uitgebracht over de flora van de Schilderswijk, waar hij woont. Zijn werk als stadsflorist richt zich op de relatie tussen planten en mensen, met speciale aandacht voor zaadverspreiding en gebruik van planten door de geschiedenis heen. Samen met Ingrid van Haalen reconstrueerde hij de kruidentuin van het klooster van Sankt Gallen. Victor maakt zich al heel lang hard voor het belang van een goed bodemleven. Hij gaf lezingen over het integreren van wilde planten in tuinen, orchideeën in de meuse en heeft bijgedragen aan diverse media, zoals het radioprogramma Vroege Vogels en de Garden Masterclass van Noël Kingsbury. Binnenkort verschijnt er, in samenwerking met Mina Etemad, een podcast over de flora van de Schilderswijk.

 radio programma vroege vogels

interview op youtube victor van Pieterson on den Haag’s inner-city flora,

Herbarium – schilderswijk

Ingrid van Haalen

Eigenaar van Jardin d’Ingrid sinds 1990.

De 1001 soorten tuin met 1001 verhalen in het departement Meuse

Na jarenlange ervaring in het kweken van (inheemse en oude rassen) planten en het maken van kruidenzouten fungeert de Jardin d’Ingrid als een dynamisch platform voor diverse activiteiten die zij samen met collega’s organiseert om kennis te delen. Hoewel de kwekerij, die deel uitmaakte van de tuin, in 2020 stopte, blijft zij kruidenzouten maken van eigen gekweekte en wilde kruiden. Deze unieke producten zijn verkrijgbaar in lokale producenten winkels, waar zij streeft naar het aanbieden van authentieke smaken. Ingrid zet zich daarnaast in voor lokale botanische rijkdom en ondersteunt andere kleine lokale producenten. Met haar passie en  uitgebreide kennis van la meuse en haar hartelijkheid is zij een spil in het web van verschillende coöperaties.

https://facebook.com/jardin.ingrid

https://jardiningrid.com

Femke van den Heuvel. Plantbased chef en opleider. van den Heuvel werd tweede in de Europese vegetarische chef verkiezing, had een eigen catering en plantbased opleidingsinstituut. Ze adviseert de beroepsopleidingen in Nederland die -nu eindelijk- ook een plantbased curriculum aanbieden. Van den Heuvel is wild van in het wild koken, gelooft in werken met wat de natuur ons geeft, maar maakt ook ongelofelijk mooie bordjes.

Instagram VIP Health & Nutrition

Facebook VIP Health & Nutrition

Voor wie?

Deze dagen zijn voor iedereen die graag de natuur ingaat op de niet betreden paden, daar waar bijna nooit iemand komt, maar voor Victor en Ingrid vertrouwde plekken, die we delen met herten en zwijnen en ditmaal met jou.

  • Je vindt het leuk om verschillende planten te leren kennen, te begrijpen hoe en waar ze groeien en te leren hoe je ze kan gebruiken en conserveren.
  • Je bent gezond en hebt voldoende fysieke en mentale energie voor een soms uitdagende omgeving.
  • Je vindt het leuk om al doende te leren, dus naast de theorie zullen we vooral praktisch bezig zijn met de opgedane kennis.
  • Je bent graag buiten op lastiger terrein en in alle weersomstandigheden.

Voorkennis: We verwachten een basis interesse in planten, natuur en koken.

Wil jij de magie van planten leren kennen?.……

Wat gaan we doen deze week:

 

Onder leiding van experts leer je de fijne kneepjes van wildplukken, plantherkenning, en de toepassingen van planten in het dagelijks leven. Of je nu een beginner bent of al enige kennis hebt, deze week biedt een breed scala aan activiteiten waar je volop van zult genieten.

Het programma

  • Wildplukken: Ontdek de geheimen van het wildplukken! Leer waar en hoe je veilig kunt plukken en wat je met je vondsten kunt doen.
  • Plantenherkenning en Geschiedenis: Verdiep je in de geschiedenis en toepassingen van verschillende plantensoorten. Tijdens de week begin je zelfs aan je eigen herbarium.
  • Bezoek Kleine Producenten en Boerderijen: Ga met ons op excursie naar lokale boerderijen en kleine producenten voor inspiratie en kennis over duurzame landbouw.
  • Workshops:
    • Maak kruidenolie, azijn en culinaire zouten.
    • Leer de kunst van buiten koken met Femke.
    • Creëer je eigen cosmetica, badzout en geurige mottenzakjes.
    • Ga aan de slag met stekjes en maak een plan voor een eigen thematuin
  • Excursies:
    • Martine’s Wild Fruit Workshop:
    • Bezoek Martine’s atelier de confiture en boomgaard met lokaal wild fruit en leer hoe je jam en siroop maakt met dit wild fruit en proef de byzondere smaken
    • Tisane en Kruidencombinaties:
    •  Ontdek de magie van kruideninfusies met P’tisanes en ga die middag zelf aan de slag met jouw eigen kruidencombinatie.

 

Culinaire Verwennerij:

  • Dagelijks kookt Femke heerlijke vegetarische lunches en diners met lokale en wilde planten.
  • Geniet van  bijzondere lunches en diners op buitenlocaties.

 

Naar Huis met… Aan het einde van deze week ga je naar huis met een schat aan kennis én:

  • Zelfgemaakte olie, azijn, zouten en mottenzakjes
  • Een start voor je eigen herbarium
  • Een plan voor een thematuin
  • handout recepten en introductie tot wildplukken
  • Zelfgemaakte infusie en kruidenproducten
  • Eventueel stekjes om thuis verder te kweken

Deze zomerweek biedt een complete ervaring voor iedereen die een diepere connectie wil ontwikkelen met planten en hun toepassingen in het dagelijks leven. Ga naar huis na de ervaring van het leven in een klein Frans dorpje  met nieuwe vaardigheden, heerlijke zelfgemaakte producten en een frisse blik op de natuur om je heen!

 

Praktische Informatie:

  • Datum: Zondag 29 juni (vanaf 15:30) t/m vrijdag 4 juli 2025, woensdag middag vrij
  • Locatie: Cousances aux bois en omgeving
  • Kosten: 690 euro pp (inbegrepen zijn lunch en diner, koffie en thee gedurende de dag (op zo diner en op woe alleen lunch), alle excursies, het herbarium en producten van de door ons gegeven workshops. Niet inbegrepen zijn de overnachtingen, ontbijt, de reiskosten en verzekeringen. De groep zal maximaal uit 10 p bestaan.
  • Inschrijven kan t/m eind december 2024per mail. De inschrijving staat vast na  betaling van de factuur, begin Januari 2025. Lees onze algemene voorwaarden.

Overnachtingen

Er zijn genoeg overnachtigings mogelijkheden in de buurt in verschillende prijsklasses. Van campings en bed & breakfast tot hippe gites:

We geven hier enkele tips, maar zoek gerust ook zelf..

Gites a chonville- Malaumont

Appartement Chonville

Huisje in han sur Meuse

Gites sampigny Maison d’etang

Gites l’oree du champs Lerouville

Kamers Gite et Jardin de la Licorne

Kamers in lerouville

Kamer in Mecrin

Camping saint Mihiel

Schrijf je nu in en ontdek de wereld van planten op een nieuwe manier!