WILDPLUKKEN

 De voorraadkast die natuur heet

IMG_8368

 

Jezelf voeden met wat moeder aarde van nature produceert. Geen doorgeteelde groente en fruit waarbij is ingeleverd, in voedingswaarden en smaak. Eten volgens de seizoenen, uit de volle grond. Je eigen vlierbesbloesemsiroop maken, salades met melde en zuring, kappertjes maken van paardenbloemknopjes, stoofpotjes met geplukte paddenstoelen en soep van brandnetels. Het kan allemaal met wat de natuur te bieden heeft door te gaan wildplukken.

IMG_1802 (1)

 

Wildplukken begint steeds meer mensen aan te spreken. Met het groeiende behoefte aan weten waar je voedsel vandaan komt en het zo lokaal mogelijk te halen, sluit wildplukken daar op aan. Mensen zijn de rijkdom van alles wat om ons heen groeit en bloeit aan het ontdekken. En er is veel meer eetbaar dan mensen in de eerste instantie denken. Ook bij restaurants is het verwerken van ‘wildpluk’ in gerechten populairder aan het worden.

ellen

Om goed en veilig te kunnen wildplukken is goede kennis nodig. Expert op het gebied van wildplukken met jarenlang ervaring, en één van de gastdocenten van VIP Health & Nutrition koksopleiding, is Ellen Mookhoek. In een kort interview vertelt ze hoe ze aan het wildplukken is geslagen en wat haar daar in drijft.

 

Vragen aan Ellen:

  • Waarom ben je gaan wildplukken?
  • Ik heb een moestuin en merkte dat je best vaak eetbaar onkruid moet wieden voor je kan gaan zaaien, dat voelde niet logisch, daardoor ben ik me gaan verdiepen in eetbaar onkruid.
  • Wat zijn de voordelen van wildplukken?
  • Je eet krachtige planten die zonder middelen groot geworden zijn en heel veel voedingswaarde hebben.
  • Wat zijn de nadelen van wildplukken?
  • Het kost tijd, je moet tijd nemen om te weten wat waar kan groeien en het dan nog vinden. Net als bij mediteren moet je even door een lastig moment heen. Het moment waarop je de haast achter je laat en helemaal in het hier en nu komt. Als dat lukt begint het grote genieten van de natuur en kan je met een bos mooi groen spul naar huis.
  • Hoe duurzaam is het?
  • Zo duurzaam als je zelf wilt, als je plukt waar genoeg van groeit kan je volgende maand weer plukken.
  • Kan de natuur in Nederland het aan als veel mensen aan de wildpluk gaan?
  • Met wildpluk eet je vooral de algemene soorten, daar is genoeg van in Nederland. Ging maar iedereen wildplukken, dan kwamen er meer mensen in contact met de natuur, ik vrees dat die toekomst nog ver van ons verwijdert is.
  • Mag je eigenlijk wel wildplukken in Nederland?
  • Wildplukken is niet verboden, maar oogsten zonder toestemming van de grondeigenaar wel. Een bos groen per keer meenemen voor eigen gebruik is geen probleem, maar let op de bordjes, in echte natuur mag je vaak niet van het pad af. Daarom oogst ik graag in de groene rafelranden van stad en dorp.
  • Kan je genoeg voeding binnen krijgen met alleen wildpluk?
  • Dat lijkt me teveel tijd kosten.
  • Kan je wat zeggen over de voedingswaarde van wildpluk vergeleken met geteelde groentes?
  • Ja, die is veel hoger, vooral omdat het meeste eetbare onkruid vaste planten zijn met een sterk wortelstelsel dat veel voedingsstoffen op kan nemen.
  • Waar moet je rekening mee houden als je met wildpluk gaat koken?
  • Wildpluk kan snel bitter worden door koken, dat vraagt echte aandacht voor kook technieken.

IMG_1807 (1)

 

Wil je kennis opdoen over wildplukken, onder begeleiding van Ellen Mookhoek plukken en samen met Femke mooie gerechten maken, geef je de dan op voor de Jaartraining Wildplukken. Voor meer informatie en registratie:

jaartraining wildplukken

Hier een receptje dat mijn studenten ontwikkelde met de wildpluk van ellen:

IMG_4673

Cracker bij soep

2 bladeren filodeeg

 

Leg blad filodeeg op de ovenplaat, smeer ze in met olijfolie.

Leg op je filodeeg blaadjes brandnetel, zevenblad, dovenetel, bijvoet en wat je nog meer er op zou willen.

Bloemetjes erbij o.a. duizendbladbloem, koolzaadbloem, paardenbloem en dan met zeezout bestrooien.

2e vel leg je er op en de boven kant aandrukken. Weer met olie insmeren en wat zout er op strooien.

Verzwaren met siliconen matje. Oven op 145C / 8-11 minuten.

Brandnetelsoep

40 brandnetelkoppen

1 flinke ui gesnipperd

2 knoflooktenen geperst

1 grote aardappel in stukken

1 ½ l groente bouillon

zout, peper

(eventueel) limoensap

In pan olie doen, hierin ui, knoflook en aardappel ongeveer 5 minuten smoren.

Daarna de brandnetel toevoegen. Weer ongeveer 5 minuten smoren.

Dan de bouillon toevoegen. Alles koken tot aardappel gaar is. Daarna pureren.

Op smaak brengen met zout, peper en limoensap.

Als topping op de soep:

Bijvoet, zuring, zevenblad, mosterdblad heel fijn hakken.