Hebben jullie ook een heerlijke pasen gehad?

Nu ik in het ritme van de opleiding zit is het Paasweekend het enige weekend vrij naast mijn kerst en zomerstop. Dit weekend gebruik ik altijd om het voorjaar te vieren, even nieuwe energie op te doen en de luiken van mijn hoofd open te zetten. Dit gaat letterlijk gepaard met het zomerklaar maken van het huis van mijn ouders in Frankrijk. Luiken open, lucht en licht erin en, open haard aan, de kachel, waar we ook op koken van hout voorzien en stoken maar. Dan laarzen aan en rondje in de tuin.

Tussen al het werk buiten door vind ik het heerlijk om even de warmte van de keuken op te zoeken. In deze paar dagen is het de kunst om de koelkast en voorraad helemaal leeg te koken. Wat vond ik nog: een paar eieren die de brunchtafel niet bereikt hadden, een appel, wat miso, een half limoentje..

recept volgt!

Ik liet het geheel een beetje rondgonzen in mijn hoofd en met dank aan Janneke Vreugdenhil, die een paar jaar geleden al een receptje publiceerde over appelmisomuffin, ontstond mijn idee. Muffins voor onderweg!

Helaas had ik geen boter bloem en te weinig suiker in huis. Wel olijfolie, beetje kokosolie, kokosbloesemsuiker, havermeel en gekiemde amaranthmeel een half sinaasappeltje en rozemarijn in de tuin. Komt dit ooit samen, hoor ik je denken..

Zekers het werd de lekkerste restjes muffin die ik ooit heb gegeten!

Zit er enige logica in? nee het is puur restverwerking en je kan en mag dit recept zekers eindeloos aanpassen.

amarantappelcake

Probeer het zelf:

genoeg voor 18 muffins:

  • 100 gram amaranthmeel gekiemd (kan ook ongekiemd)
  • 80 gram havermeel
  • 20 gram druivenpitmeel (optioneel te vervangen door ander meel)
  • 1/3 zakje bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 20 gram dikke gedeelte van de kokosmelk blik
  • 80 gram olijfolie
  • 40 gram tahin
  • 50 gram arachide olie
  • 80 gram rietsuiker
  • 80 gram palmsuiker
  • 1 grote beetje zure appel geschild en in stukjes
  • 1 el miso
  • 5 kleine eieren of 4 grote
  • snufje zout
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1/2 citroen schil en sap

Klop de eieren romig met de rietsuiker, ik doe dit hier met de staafmixer. Zorg dat de kokos zacht is en klop die mee met de tahin, de miso en de 2 soorten olie. Doe op het einde de citroensap en schil erbij en meng.

meng de droge ingrediënten: de amaranth, de havermeel, de druivenpitmeel de bakpoeder en de baksoda het zout en de rest van de suiker. Meng er de stukjes appel en de rozemarijn gehakt door. Spatel de eierenmix door de droge ingrediënten.

Doe over in muffinvormpjes en bak gedurende 20 a 25 minuten op 180 graden.

Terwijl het beslag in de oven staat, maak je een glazuur:

  • 1/2 sinaasappel uitgeperst, nadat je de schil hebt geraspt
  • 1/2 limoen uitgeperst, nadat je de schil hebt geraspt
  • 100 gram agavesuiker (gedroogd)
  • wat rozemarijn in stukjes.
  • Doe de sinaasappelsap en limoensap in een pannetje roer de schil erdoor, doe 2 el water erbij en de agave, zodra het gesmolten is roer je de rozemarijn erdoor. Laat even trekken op het vuur en zet dan apart om de maken te laten intrekken. Eventueel nog wat laten indikken, zodat hij goed blijft hangen aan de muffin.

als de muffins gaar zijn (prikker er droog uit) laat je ze even afkoelen, lossen en overgieten met de rozemarijnsiroop.

en klaar zijn je ietwat zachte stickie muffins.

Mochten erover blijven, dan kan je deze invriezen.