Soms heb je zo’n onverwacht geluksmomentje. Dit keer was het mijn vergeten vijgenplant. Achterin de tuin is deze struik uitgegroeid tot een prachtige boom met een mooie kleur en vorm blad. En ook al had ie altijd wel vruchten, ze smaakten niet echt goed. Ik had er al een tijdje niet naar omgekeken.

Dit jaar belandde ik achterin de tuin en zag dat de hij vol zat met prachtige rijpe vruchten, waar de vogels kennelijk ook al dol op waren. Ik plukte er 1 en zette mijn tanden in sappig zoet geurende vlees. Mijn hart maakte een sprongetje! ze zijn superlekker.

Verse vijgen zijn niet lang houdbaar, dus maar meteen aan de slag:

Omdat ik niet veel tijd heb, bakte ik er muffins van. (zie recept hieronder inc lactosevrij, glutenvrij en vegan opties)

Een deel verdween in mijn smoothie.

en de rest ging de droogoven in:

 

Zuurdesem vijgen muffins (inc lactose glutenvrij en vegan opties)

Droge ingrediënten                                            glutenvrije ingrediënten

  • 130  gram witte speltbloem                    170 gram rijstemeel
  • 134 gram volkoren speltmeel                 30 gram kastanje of amandel of quinoameel
  •                                                                       30 gram tapiocameel
  • 2,5 tl bakpoeder                                         idem
  • 75 gram kokosbloesemsuiker of overzoet  idem
  • 75 gram hazelnoten geroosterd en gehakt  idem

Natte ingrediënten           lactose vrije ingrediënten               veganistisch

  • 125 ml melk              125 ml hazelnotenmelk met tl appelazijn  idem
  • 125 ml karnemelk    125 ml gefermenteerde kokosdrink idem
  • 1 ei                               1 ei                                                         15 gram eivervanger
  •                                                      of 1/2 tl baksoda en 1 el extra zuurdesemstarter
  •                                                      of 1/2 tl baksoda met 2 el geweekte chiazaad
  • 1 tl vanille extract
  • 80 gram boter zacht  80 gram goede margarine of           idem
  •                                        80 gram hazelnootolie                      idem
  • 1 el zuurdesemstarter idem                                                     idem
  • optioneel 1 el amaretto

 

Streusel

  • 70 gram pistachenoten of walnoten of pecannoten gehakt
  • 1 tl kaneel of kardemom
  • 2 el oerzoet of kokosbloesemsuiker of xylitol
  • 8 vijgen afhankelijk van d grootte. 3 in kleine stukjes gesneden de rest in kwarten of achten.
  • facultatief rijstroop of abrikozenjam voor abricoteren

Werkwijze

Verwarm de oven op 180 graden. Vet muffinvormpjes in.

Voor de droge ingrediënten. meng alles door elkaar in een kom. Roer met een vork door zodat er geen klonten meer inzitten.

Voor de natte ingrediënten:

Doe 185 ml van gelijke gedeelte melk en karnemelk in een maatbeker. Klop het ei de vanille en de boter erdoor. Als dit goed gemixt is, voeg je de zuurdesemstarter toe en klopt dat met een vork tot net gemengd.

Voeg de De natte mix in 3 gelijke gedeeltes aan de droge ingrediënten toe. Overmix niet. Lijkt het mengsel te droog voeg dan nog wat van het overgebleven melk mengsel toe.

Heb je de tijd, dek de kom af en laat het mengsel 1 nacht in de koelkast staan. De zuurdesem starter zal het mengsel fermenteren, waardoor het beter verteerbaar wordt. Heb je geen tijd, kan je meteen aan de slag.

Lepel een gedeelte van het beleg in een vormpje druk er wat kleine stukje vijg in. leg de kwart erbovenop en lepel nog wat beslag erop. Herhaal tot je beslag op is. Dt mengsel maakt tussen de 8 a 12 muffins.

Strooi wat stressen naast je vijgen kwart en bak af in d even gedurende ongeveer 30 minuten totdat ze droog zijn.

Haal uit de oven, laat even afkoelen en laat ze verder uitdampen op een rooster. Glaceer eventueel met rijstroop of abrikozenjam.

 

Tip

Heb je een etentje, gebruik dan het kastanjemeel en serveer de muffin met een portsiroop en bv een bolletje kastanje ijs. Gebruik dan niet de amaretto..

 

 

smoothie:

  • 125 ml rijstemelk
  • 125 ml gefermenteerde kokosdrink
  • snufje zout
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 banaan in stukjes
  • 1 appel in stukjes
  • 2 vijgen
  • wat stuifmeel

Meng alle ingrediënten behalve de stuifmeel in een blender. Giet uit in ene glas en top met de stuifmeel.