Cook & Care

cookandcare.nl  Kookworkshops voor mensen die na een ziekte hun kookstijl willen veranderen en leren genieten van gezonde en bewuste voeding

Reacties studenten:

Ik was al langer op zoek naar een cursus of opleiding op het gebied van voeding en/of duurzaamheid. In deze opleiding vond ik alles wat ik zocht.

De opleiding heeft me in geen enkel opzicht teleurgesteld.

Het was druk, het was smaakvol, het was inspirerend en nog zo veel meer. Veel plezier!

Nu ik mijn portfolio aan het afronden ben en aan het kijken ben wat ik we allemaal gedaan en geleerd hebben vind ik het een fantastisch jaar. Jammer dat ik niet nog een jaartje mag.

De opbouw van de opleiding is achteraf bekeken goed uitgedacht. De modules vloeien mooi in elkaar over waarbij je ook steeds beter zelf gaat voelen wat goede voeding met je doet. Nu wist ik hier voorafgaand al veel over vanuit mijn opleidingen en orthomoleculaire  geneeskunde maar de opdrachten en bepaalde theoretische kennis die behandeld werd gedurende de modules zorgde wel voor een diepergaand begrip van balans en evenwicht in leven en voeding.

Ik had wel eens overwogen een normale koksopleiding te doen, maar ik was bang dat ik me dan eerst door varkenshaasjes in roomsaus en dergelijke zou moeten worstelen, ook leerzaam, maar dat leek me zo’n gedoe. Maar goed. Op een mooie dag ging ik weer eens googelen op koksopleidingen. En ja hoor, ik stuitte op VIP Health & Nutrition. En toen ging het roer definitief om. Ik heb er geen dag spijt van gehad.

Afgelopen jaar heb ik enorm veel geleerd, inspirerende mensen ontmoet en heel veel ervaring op kunnen doen. Toch heb ik ook het gevoel dat er nog heel veel te leren is en dat dit nog maar het begin is. Het was zeer leerzaam om kennis te maken met de verschillende theoretische achtergronden en voedingsfilosofieën. Ik heb enorm veel geleerd over nieuwe producten, bereidingstechnieken en technische vaardigheden. Verder heb ik nieuwe smaken leren kennen en nieuwe ideeën opgedaan.

Onze docent Femke van den Heuvel heeft ons ontzettend veel geleerd, af en toe afgebeuld als we moesten doorwerken en gesteund als we dat nodig hadden. Van alle inspirerende lessen en haar visie op voeding en koken heb ik enorm veel geleerd. Het tempo van lesgeven lag erg hoog,

Ik vind de VIP Health & Nutrition opleiding een heel erg inspirerende opleiding. Die heel praktisch is ingericht, maar met een gedegen theoretische achtergrond. Je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen, leert je eigen kwaliteiten en zwakke punten kennen en kan je eigen leerproces sturen.

Ik heb zo ongelofelijk veel geleerd dat ik er nog jaren mee toe kan.

Wat mij erg heeft aangesproken is het enorme aanbod aan warenkennis en kooktechnieken. Het heeft ertoe geleid dat ik met andere producten ben gaan werken en meer variatie kan aanbrengen en aanbieden. Ik ben verfijnder gaan koken en heb veel meer grip gekregen op presentatie en bordopmaak. Mijn porties zijn kleiner geworden maar intenser van smaak.

De opleiding heeft me in een korte en gecomprimeerde tijd zo ontzettend veel gegeven. Koken voelt anders nu dat ik de opleiding gevolgd heb. Mijn horizon is wat technieken en kennis betreft om velen malen breder geworden. Ik voel dat ik mij op grote schaal verder heb ontwikkeld.

Mijn creativiteit en productkennis rusten nu op echte vakkennis. Ik heb ontzettend van genoten mij in het kokvak te verdiepen. Hierin wil ik verder gaan. Het concept van fusion kitchen inspireerd mij heel erg. Elementen uit de ayurveda, de macrobiotiek en raw/vegan vormen een brede

basis waaruit ik nu kan putten, om nieuwe gerechten te creëren.

Ik kan de hele dag naar Femke luisteren. De theorielessen vond ik daarom stiekem het leukste. Ze kan zo ontzettend onderhoudend en met veel humor vertellen over haar vak en ze heeft zoveel kennis. En wij zaten daar en hoefden het alleen maar op te zuigen. Echt een voorrecht om te leren van iemand met zoveel praktijkervaring en visie. Wat ik ook goed vind, is dat ze onderwerpen met elkaar verbindt en de verschillende voedingsleren weet te relativeren. Ontzettend jammer dat het voorbij is…

5. Wat vind je van de VIP Health & Nutrition opleiding?

Geweldig! Een aanrader voor anderen. Het was gezellig, leerzaam, lekker en voor mij een complete verandering ten opzichte van mijn dagelijkse werk. Zeer welkom!

6. Wat vind je van de docenten?

Goed. De afwisseling tussen de verschillende gastdocenten met Femke als hoofddocent was erg leuk. Ik had het idee dat we echt met deskundigen op ieders vakgebied te maken hadden bij alle gastdocenten. Erg leuk en leerzaam.

 

Vooral op praktisch gebied heb ik duizend-en-een dingen geleerd. Hoe je recepten moet lezen, hoe je ‘clean’ en georganiseerd moet werken. Het zijn vooral de ontelbare, kleine handigheden die voorbij kwamen, zoals hoe je een paprika snijdt of bakpapier op maat knipt. Te veel om op te noemen. Juist de optelsom van deze handigheden vormen echt een meerwaarde. Veel zaken gaan nu een stuk makkelijker.

Door de opleiding ben ik ook gedwongen om uit mijn comfortzone te stappen en gerechten te maken, die ik anders nooit maak en waar ik nu beter in thuis ben.

In theoretisch opzicht vond ik dit jaar zeer inspirerend. Tegenwoordig worden we doodgegooid met nieuwe voedsel theorieën. De lessen over de theorie waren vooral leerzaam omdat ze genuanceerd waren. Veel goede aspecten van verschillende voedingsleren kwamen aan bod, waarbij er ook ruimte was voor nuance.  Door de verschillende perspectieven op voedsel te behandelen krijg je een brede en genuanceerde kijk op voedsel.

Een ander mooi aspect van de cursus vond ik de kennismaking met mooie gerechten. De gerechten waren van een hoog culinair niveau. Ook kwamen er interessante smaakcombinaties aan bod. Daarbij kwamen laatste trends op het gebied van voedsel aan bod. Mooi is ook hoe we hebben leren borden opmaken.

Het is een hele brede en veelzijdige opleiding, ik heb het afgelopen jaar echt zoveel geleerd.
Ik realiseer me wel dat dit voor mij voor heel veel dingen nog maar het topje van de ijsberg is. Maar ik heb voor mijn gevoel echt een hele goede basis en kan van daaruit verder werken om uit te vinden wat ik precies wil gaan doen en wat ik daarvoor nog nodig heb.

De gastdocenten vond ik stuk voor stuk vakkundige, gedreven & inspirerende mensen. Hierdoor ben ik aanraking gekomen met veel verschillende dingen, zoals wildplukken, zeewier, conceptueel koken en verschillende voedingsfilosofieën.
De docente Femke is een vakvrouw. Veel vakkennis, enthousiast en zeer gedreven.

Nog een ding wat ik geweldig vond was de eindopdracht. Samen hebben we een geweldig diner op tafel gezet ‘Tafelen met thee’. Het bedenken van de gerechtjes in combinatie met de verschillende theeën en een prachtige locatie heeft voor mij een heel duidelijk beeld gegeven over wat voor creatieve dingen je eigenlijk kan doen met als basis deze opleiding. Ik denk dat ik dit het leukst vond van alles omdat je zelf je eigen creativiteit mocht losgooien.

De opleiding is goed opgebouwd, met een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk. Ook de opzet in een echt restaurant structuur te werken is goed voor de ervaring, de snelheid. De theorie examens waar je je boeken mocht gebruiken, was een goede manier om alles nog eens door te nemen.

Elke module begon met de theorie s’ochtends en praktijk s’middags. De ene keer maakten we de receptuur alleen, dan als groep, of met z’n tweeën. Die variatie was interessant en gaf ons de gelegenheid om te wennen om met anderen te werken. Ook was er tijd aan verbonden, in de gegeven tijd moest alles af en ook de werkplek weer schoon.

Er werd veel informatie gegeven over boeken, bedrijven, leveranciers en websites, die nuttig kunnen zijn voor na de opleiding.

De gesloten Facebook VIP groep is ook een goed idee, waar ook veel informatie te vinden is, en waar ook mensen naar koks vragen. Ik ben verbaasd te zien dat er zoveel vraag is naar vegetarische koks, je kan makkelijk een baan vinden als ik al die job offers zie.

 

Byzonder

[ bij·zon·der: ‘afwijkend van het gewone’] aldus Van Dale. Het gewone, de standaard, gewoon standaard anders. Dát is voor ons Bijzonder. Wij zijn gelegen in Bourgondisch Maastricht. De plek bij uitstek voor culinair genot. Wij willen het juist daarom anders doen. Oergondisch genieten, noemen wij dat. Ons lifestyle concept heeft een horecagelegenheid aan de basis. Een plek om te genieten van pure en eerlijke gerechten. Mostly vegan en vega. Met een knipoog naar een stukje vlees en/of vis. Vooral gezond en biologisch! En lekker uiteraard! We serveren kleine gerechten, ter grootte van een tussengerecht, en de gedachten is dat je het gezellig met elkaar kunt delen: uitgebreid tafelen, in onze huiselijke setting.

Facebook: https://www.facebook.com/bijbijzonder/

Nijensteen 1

Liesbeth Rutten is chefkok bij De Nijensteen; een plek in een prachtige omgeving die inspireert en die mensen en ideeën aantrekt en samenbrengt. Stichting de Nijensteen heeft tot doel onderdeel uit te maken van, en bij te dragen aan de ontwikkeling van het platteland in haar omgeving

jacqueline_masterchef_lr Jacqueline Niesten  www.sulfree.nl

Vinologe Jaqueline Niesten doet mee aan Masterchef 2015. Zij ontdekte dat er een eenvoudige oplossing bestaat om de vrije sulfiet veilig uit wijn te verwijderen. Met 1 druppeltje van haar middel Sulfree maak je korte metten met de schadelijke vrije sulfiet in wijn. Deze verkoopt zij inmiddels in Nederland

Jiska Bomans Zus & Kok Zus & Kok brengt kunst in het eten.  Zus & Kok verzorgt dinerconcerten, waar muziek en culinaire geneugten samenkomen. In een galerie in het hartje van Haarlem kunt u heerlijk genieten van een avondje uit. Zus & Kok geeft daarnaast workshops. Wilt u taartjes leren bakken die niet alleen heerlijk zijn maar er ook prachtig uitzien? Dan bent u bij Zus & Kok aan het juiste adres. Heeft u een glutenallergie, wilt u graag lactosevrij leren bakken of bijvoorbeeld taartjes zonder suiker leren maken? Ook hiervoor kunt u bij Zus & Kok terecht.

Rik opende samen met Merel Cleeff

Op dinsdagen zijn we gesloten, maar woensdag staan we vanaf 8 uur weer voor je klaar. Met verse koffie, potjes mooie thee, huisgemaakte taarten, knapperige boterhammen en nog veel meer.

Jantien van der Meer

VEGAN CHEFKOK & INSPIRATOR

Vanuit mijn huis ‘Villa Fantastica’ ben ik werkzaam als pop up chef en freelance projectmanager. Tevens ben ik coach & inspirator voor iedereen die wil overstappen naar een plantaardige levensstijl.

Ik werk graag samen met mensen die durven en doen! Ik ben energiek en enthousiast, zeer maatschappelijk betrokken, heb oog voor innovatieve processen en weet creatieve ideeën om te zetten naar de praktijk.

Jackie

puurjackie.blogspot.nl

Via deze blog wil ik mijn kennis en ervaringen delen op het gebied van een gelukkig en gezonde levensstijl met gezonde, biologische, vegetarische en vegan recepten.

Jackie is nu ook vegan en vegetariër chefkok bij Yoga op st Maarten

Ivangka

www.degroenelepel.nl Duurzaam, puur en exclusief dat is waar de groene lepel voor staat.

Chocolade Natuurlijk   Lekkere en mooie bonbons maken, ook voor mensen met een voedingsallergie dat is mijn missie. Als basis kies ik de beste couvertures (smeltchocolade) van single origin kwaliteit, deze combineer ik met natuurlijke suikers en biologische ingrediënten (lactosevrij).

anne-marije-portret-21 Aangenaam, ik ben Anne Marije, eigenaresse van catering bedrijf:                                           Anne Marije Rosy cheeks cookery’. Biologisch & full of love. Ik wil heel graag met je delen wat ik tegenkom, opzoek, hoor, proef, ruik, uitprobeer & leer over hoe je een ontspannen leven leeft, met een gezond en liefdevol kloppend hart.

Claire opent:

Bij GEMBER staat puur eten en drinken centraal. Wat is de onderliggende gedachte van GEMBER? In het begin van dit avontuur bedachten wij een concept met vier pijlers waaruit GEMBER is ontstaan. Nieuwsgierig?

iedereen mogelijkheden zijn: JIJ die houdt van kip, JIJ die liever een salade eet, JIJ die altijd op zoek is naar iets nieuws, maar ook JIJ met een intolerantie en ook JIJ die plantaardig eet, kortom gewoon JIJ. Een locatie waar je samen geniet van guilt-free eten, speciaal voor JIJ.

(H)eerlijk plantaardig eten​.

​Kom zitten en geniet. Met uitzicht op de tuinderij waar zoveel mogelijk van onze groenten vandaan komen.

Hier op het erf van biologisch-dynamische tuinderij Land en Boschzigt kunt u genieten van plantaardige lekkernijen bij de Serre ‘s-Graveland. We serveren koffie en thee met iets zoets en lunch. Onze keuken is 100% plantaardig en we gebruiken zoveel mogelijk producten van de tuinderij en seizoensgebonden biologische producten.

Leeuwenlaan 34; 1243 KB ‘s-Graveland
Telefoon: 06-14998989
​e-mail: info@deserresgraveland.nl
OPENINGSTIJDEN: woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00

The happy green Chef

 

The Happy Green Chef kookt en verzorgt vegetarische maaltijden op locatie.

Gezonde gerechten die goed zijn voor je lijf, hart en hoofd.

Door vlees of vis weg te laten wordt je eten helemaal niet saai, integendeel! The Happy Green Chef laat dit zien en proeven door te koken met biologische, seizoensgebonden producten en andere zoveel mogelijk lokale ingrediënten.

Alle gerechten worden met liefde en aandacht bereid volgens verschillende voedingsfilosofieën; vegetarisch, veganistisch, ayurvedisch, macrobiotisch en raw food. In de recepturen worden verschillende kruiden en specerijen verwerkt en geen producten met chemische toevoegingen gebruikt. Dat is wel zo lekker en gezond voor een (h)eerlijke maaltijd.