Skip links

kekke kiemen

kiemen03KEKKE KIEMEN

Taugé en alfalfa zijn de bekendste soorten kiemgroentes en al jaren verkrijgbaar. Ze hebben allebei een beetje een retro jaren 90 uitstraling. Taugé ging in de roerbakschotel en alfalfa was een dot lichtgroene friemeltjes die op de boterham met kaas of op de salade ging.

Ons werd verteld dat het goed voor ons was, maar vaak niet waarom. Inmiddels zijn de gezondheidsaspecten steeds breder bekend en is de keuze aan kiemgroenten ook uitgebreid.

Wat is een kiemgroente?

Een kiemgroente is de spruit van een zaad. Het is de fase tussen een zaadje en een jonge plant. Middels warmte en water ontspruit het zaadje. De voeding die opgesloten zit in het zaadje wordt omgezet in waardevolle voedingsstoffen, waardoor het hoge concentraties vitaminen, mineralen, enzymen en eiwitten bevat. De koolhydraten die in het zaadje zitten worden door het ontkiemen omgezet in enkelvoudige suikers. Hierdoor zijn ze, naast heel voedzaam, ook licht verteerbaar.

Een ander voordeel van het laten kiemen van zaden is het deels neutraliseren van fytinezuur. Fytinezuur is een stof dat van nature in een zaadje zit om het te beschermen en voor het menselijke lichaam is het een mineraalrover. Het bindt zich met de mineralen in de voeding waardoor deze niet meer door het lichaam kunnen worden opgenomen. Door het kiemproces wordt het beter verteerbaar en kan je het zelfs rauw eten.

 

Zelf kiemen

linzenkiemenTegenwoordig zijn er een diversiteit aan kiemgroentes te krijgen. Naast de ‘kitscherig’ alfalfa, vind je ook onder andere kiemen zoals broccoli, rode biet, prei, rucola en radijs. Naast zaadjes ontkiemen, is het ook mogelijk om granen en peulvruchten te laten ontkiemen.

Je kan in de meeste supermarkten en groentewinkeltjes een aantal soorten kiemgroentes kopen, maar het is veel leuker om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren. Iedere kiem heeft een eigen smaak, kleur en structuur. Daar kun je mee spelen bij het ontwikkelen van gerechten.

Er zijn kant en klare kiem potten en schalen te krijgen, maar met wat huis-tuin-en keukenspullen kom je ook een heel eind.

Je hebt een grote glazen pot nodig, vers water, een stuk kaasdoek of ander katoen en onbehandelde zaden, pitten of bonen.

kiemppot2liempot

  1. Spoel het zaad, de noten of peulvruchten goed af. Doe ze in de pot en bedek het met water. Zet het een nacht weg op een warme, donkere plaats.
  2. Spoel de volgende dag het zaad af met koud water. Dek de pot af met het kaasdoek, doe er een elastiek om heen, draai het om en laat het goed uitlekken. Het meest praktische is als je de pot op een hoek van 45 graden in een bak laat uitlekken. Het is belangrijk om het goed uit te laten lekken, anders gaat het zaad verrotten.
  3. Spoel het zaad 2 keer per dag met vers water en laat het weer op 45 graden in een bak uitlekken.

Afhankelijk van het soort zaad, zal het na een paar dagen gaan kiemen.

Kiemen kun je in een afgesloten voorraaddoos 2-3 dagen bewaren in de koelkast.

kiemschaal

Recepten

Humus van gekiemde kikkererwten en zongedroogde tomaten

Een variatie op de bekende humus van gekookte kikkererwten, is een humus van rauwe gekiemde kikkererwten.

  • 250 gram gekiemde kikkererwten
  • 0,5 cup tahin
  • 0,25 cup olijfolie
  • 1 knoflook tenen
  • sap van 1/2 citroen
  • zout & peper
  • wat zongedroogde tomaten
  • 1 el komijn of paprikapoeder

 

Leg de zongedroogde tomaten in water om ze te weken totdat ze wat zachter zijn.

Doe alles in een keukenmachine en pureer tot een gladde pasta.

Voeg zo nodig water toe.

Voeg naar smaak extra citroen, zout, peper, tahin en/of komijn/paprikapoeder toe.

Granola met gekiemde boekweit
  • 250 gram pecannoten
  • 500 gram gekiemde boekweit
  • 1 tl vanille
  • 1 tl koekkruiden
  • 1/2 tl kaneel
  • 180 ml ahornsiroop
  • 1 tl zout

Maal de noten grof in de keukenmachine en doe over in een kom.

Meng de rest van de ingrediënten erdoor.

Eventueel kan je een deel van de boekweit met ahorn, kruiden, zout en vanille mixen en dan bij de noten voegen samen met ongemaalde boekweit.

Meng alles goed en laat 12 uur drogen in een droogoven.

Draai het om en laat het nog eens 2 uur drogen.

Lekker ’s morgens met notenmelk of noten yoghurt en vers fruit. 

Brood van gespruitte kiemen
  • 1,5 cup boekweit
  • 1,5 cup spelt
  • 1 el zout
  • 1/2 el chimmichurry of andere smaakmakers

Boekweit en spelt gedurende enkele dagen kiemen totdat er een kiem ontstaat van 1 à 2 cm.

De kiemen goed afspoelen met water en in de blender met het zout en de smaakmakers pulsen tot een gemalen substantie, niet te fijn.

Verwarm de oven voor op 160 tot 180 graden.

De substantie in een kleine cake- of broodvorm doen.

Bak gedurende 60 à 80 minuten gaar.

Het is de bedoeling dat de bovenkant een beetje krokant wordt en de binnenkant vochtig blijft.

Laat het uitdampen op een rooster