Skip links

Het ontbijt, de vergeten maaltijd

In onze westerse maatschappij is het ontbijt eigenlijk een vergeten maaltijd geworden.

Veel mensen met een druk leven, hebben de neiging om het ontbijt over te slaan. Er wordt geen tijd voor genomen, er is ‘s ochtends geen trek in ontbijt, of het bed ligt nog zo lekker. Een kop koffie on the run houdt ons op de been.

breakfast-835251_640

Maar is dat wel zo:

 Nadat je lijf de hele nacht heeft gebruikt om je eten te verteren en stoffen die het niet nodig heeft af te voeren ( een mini detox), heeft het lichaam weer voeding nodig om de spijsvertering op gang te brengen en energie te genereren voor de activiteiten van de dag.

Het drinken van (alleen) koffie is eigenlijk een valse energie leverancier. Energie krijg je immers van het verteren van koolhydraten, vetten of eventueel eiwitten. Een dip rond koffietijd als gevolg.

Het advies is altijd geweest , en nog steeds, dat er ontbeten moet worden, vooral als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Door goed te ontbijten heb je minder de neiging hebben om tussen door te snaaien of te grijpen naar snacks vol vet en suiker. Onderzoeken vorig jaar gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition toonden aan dat wel of geen ontbijt geen invloed had op de hoeveelheid tussendoortjes of op gewichtsverlies of –toename.

Je dag starten met een ontbijt is dus een goed begin van de dag.

Als je smorgens geen trek in ontbijt hebt, kan dat 2 dingen betekenen:

Je spijsvertering werkt wat langzamer en heeft moeite om op gang te komen en de maaltijd van de vorige avond nog niet verteerd.

Je kan dan het beste wachten tot je lichaam aangeeft dat het wel honger heeft. Zorg er dan wel voor dat je een goed ontbijt bij de hand hebt. Neem bv een ontbijt in een potje mee.

De tweede reden kan zijn dat je te weinig tijd neemt smorgens,

Je staat op en je begint te rennen. Ook je spijsvertering moet wakker worden, gaat de energie meteen naar andere zaken, dan hoor je je spijsvertering niet meer. Een ochtendritueel is dan handig. Drink een glas warm water met citroen. Neem een douche en wacht af. Begin de dag alsof het zondag is. Zeker weten dat je trek krijgt.

Heb je een snelle spijsvertering, dan heeft je lichaam immers de voeding van de avond daarvoor al ruimschoots verbrand en heeft het weer behoefte aan nieuwe voeding.

muesli-699381_640

Ontbijten dus , maar wat? Muesli en yoghurt…

 Het meest gegeten ontbijt in Nederland bestaat uit yoghurt met muesli. Helaas is dat een zeer verkoelend en slijmvormend begin van de dag, zeker als er banaan door gaat. Zuivel is verkoelend voor de spijsvertering, banaan en muesli zeer slijmvormend. Een zeer zware start voor je darmen dus.

Ook de boterham met kaas, is helaas ook zeer verkoelend en bevochtigend, en dat bevordert verkoudheden en griep.

Smoothie

Voor de mensen die geen trek hebben, kan de smoothie een idee zijn. Maar ook de smoothie is koud en vliegt door je spijsvertering heen, voordat alle voedingsstoffen zijn afgegeven.

granolakokosyoghurt

 Waarom niet een warm ontbijt?

Heb je toch een craving naar muesli met yoghurt zoals ik: Draai de verhoudingen eens om:

Bak een appeltje met pruimen zodat ze verwarmd worden, voeg kaneel en nootmuskaat toe om de suikers beter te verteren en je spijsverteringsvuur te verhogen. Neem granola van gekiemde boekweit zonder suikers met cranberry’s en pitten en voeg slechts een kleine schep gefermenteerde kokosyoghurt toe. Mjammie, nog steeds niet voor ieder dag, maar soms is het een feestdag.

Afwisseling zoet en hartig

Zoals met alle maaltijden, is het bij het ontbijt ook belangrijk om af te variëren en niet iedere dag oats over night te eten of andere zoete varianten. Ook al gebruik je geen suiker, we zoeten het met fruit, rozijntjes zuidvruchten en vaak nog wat ahorn of honing. De mens heeft een natuurlijke voorkeur voor zoet, maar probeer ook eens een hartig ontbijt met groentes. Je kan heel simpel de avond ervoor wat extra groentes koken en die verwerken in een omelet of haverpannenkoek, besmeerd met wat tahin en gevuld met spinazie opgebakken met wat courgette en tomaatjes. Strooi er wat zout, peper en gemalen komijn overheen als smaakmakers. Zo krijg je ’s ochtends al een portie groentes binnen. Je eerste stap nara meer dan 200 gram groentes per dag.

Is een volledig hartig ontbijt nog een stapje te ver, probeer dan dit recept (aangepast recept uit Detox van Kyra de Vreeze) wat toch nog wat zoetigheid heeft.

Haverpannenkoekje met amandelpasta en gegrilde witlof (per persoon):
  • 50 gr havermeel*
  • snufje zout
  • amandelpasta
  • 1 stronk witlof
  • beetje ahornsiroop

Snijd de witlof doormidden en grill deze in de koekenpan.

Als deze bijna gaar is, bestrijk deze met wat ahornsiroop en laat het even karamelliseren.

Meng de havermeel en snufje zout met wat water zodat er een beslag ontstaat.

Doe wat olie in de pan en bak je pannenkoek aan beide zijden goudbruin.

Als die gaar is, smeer er de amandelpasta op en leg de gekarameliseerde witlofstronken erop.

Ontbijt smakelijk!

*dit kan je makkelijk zelf maken door je havervlokken in de keukenmachine of blender te doen en te malen

Wil je nog meer inspiratie, dan is dit een heel leuk boek van Jutta Koehler:

Ontbijt je fit

Met allerlei inspiratie recepten voor zoet en hartig ontbijten, zoals deze pompoenpannekoekjes:

heart-352075_640

Pompoenpannenkoekjes:
  • 200 gram speltmeel
  • scheutje azijn
  • ¼ el geraspte sinaasappelschil
  • ½ pompoen gestoomd van diner over
  • 2 el kuzu
  • 3 el rijsstroop
  • snufje gemalen anijs
  • kokosolie om te bakken
  • 1 ei
  • ¼ tl vanille
  • mespunt kardemompoeder
  • 1cm verse gember, geschild en geraspt

Heb je geen pompoen over van het diner van de vorige avond, kan je een halve pompoen zonder pitten met schil stomen . Draaide pompoen fijn in een blender totdat je een fijne crème hebt. Doe meel kuzu, ei, vanille, anijs, gember, kardemom, sinaasappelschil en zout in een kom. Voeg de pompoen crème, de azijn en de rijsstroop toe en blijf roeren tot een lobbig beslag. Laat het beslag een half uur rusten. Check nog ene keer de consistentie van het beslag en als het teveel is ingedikt voeg je nog wat stoomvocht toe. Is het te dun, voeg nog wat meel toe. Verhit de kokosolie, doe per pannenkoekjes 2 eetlepels beslag in de pan en bak zo 8 pannenkoekjes (geen flensjes maar meer american pancakes dikte)/ Lekker met peren en dadel salade, gekookt rood fruit of huisgemaakte appelmoes.

Geniet van een stralend begin van je dag!