Femke van den Heuvel

De opleiding wordt verzorgd door:

Vegetarische Chef kok en Ayurvedische Voedingsconsulent Femke van den Heuvel tevens chocolatier en patissier van eetwinkel VlamIndePan

Enkele gastdocenten tijdens deze opleiding zullen zijn:

hanklein-201x300Han de Kroon is een groenteman in hart en nieren.
Hij heeft een groothandel die gespecialiseerd is in ‘onvergetelijke groenten’ en
heeft zijn hart verpand aan het optekenen van alles wat hij weet over zijn handelswaar.

jonathan-300x200Jonathan Karpathios staat al ruim 15 jaar in de keuken.  Zijn loopbaan kenmerkt zich door het werken in onder andere Michelin sterrenzaken. Zo werkte hij bij La Tante Claire*** in Londen onder Pierre Koffmann (de meester van Gordon Ramsey) en werkte bij De Nederlanden** in Vreeland onder leiding van Chef, Jan de Wit. Maar werken met meest dure en exclusieve producten gaf hem op den duur geen voldoening meer.

053-300x224Mijn naam is Ellen Mookhoek. Ik heb De Brede Moestuin opgericht om van mijn passie, het verzamelen en verbouwen van eetbare planten, mijn werk te maken. Ik begeleid moestuinprojecten voor groepen, organiseer wildplukwandelingen en adviseer bij het eetbaar maken van buitenruimtes.

agneszeewier-150x150Van jongs af aan maak ik mijn keuzes puur op smaak en gevoel.

Op mijn 18de ontdekte ik zeewier en viel voor dit nieuwe en fascinerende eten. In 1996 ben ik samen met mijn collega Bert Baanders Atlantica producten gaan ontwikkelen op basis van verse zeewier.

@Zeewiermin

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de verschillende mogelijkheden van verse zeewier?We leren niet alleen iets over de kwaliteiten maar ook de verschillende smaaknuances, combi’s en de rijke toepassingsmogelijkheden van zowel verse zeewier als de verse zeewierspreads.

bakker-229x300We weten als ‘moderne’ mens nog maar weinig van brood.

We laten ons bruin brood verkopen dat eigenlijk gewoon wit is. We vinden het heel normaal dat verpakt brood weken vers blijft en dat het bol staat van de conserveringsmiddelen en ‘verbeteraars’. Ook het graan dat de meeste ambachtelijke bakkers gebruiken is gemodificeerd; om het resistent te maken, om meer opbrengst te krijgen of meer eiwit vast te houden. In 2000 besloten Gerard en Suus over te schakelen naar een 100% biologische bakkerij. Om op deze wijze brood te bakken is veel kennis en ervaring nodig en die heeft bakker Gerard. Hij is één van de meest bevlogen bakkers van Nederland en loopt over van passie voor zijn vak. ‘Brood met een verhaal’ noemt hij dat.

ericmarjoleinMarjolein wintjes en Eric meursing zijn de initiatiefnemers van de culinaire werkplaats. Dit eigenzinnige eetinitiatief is  ‘n ontwerpstudio en restaurant voor eigentijdse eetconcepten, food narratives en eetinspiraties, die zich steeds vaker afspelen op het snijvlak van eten & kunst.

‘t ontwerpduo wil op ‘n hele speelse manier mensen inspireren hun eten in beweging te brengen. Zij willen met hun ideeën ‘n bijdrage leveren aan meer bewustwording over eten in de meest brede zin van ‘t woord,  ‘n duurzame lifestyle en aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van het eco systeem.

Aan de hand van steeds wisselende inspiratiebronnen, zoals emoties, bloemen of hollandse landschappen werken Marjolein en Eric aan het bord van de toekomst,en aan vernieuwende eetconcepten. In hun werk is de hoofdrol weggelegd voor groenten, fruit en bijzondere granen.

Marjolein en Eric worden vaak uitgenodigd om conceptuele installaties of food narratives te bedenken en te maken voor allerhande evenementen en product lanceringen, zowel in het binnen- als buitenland. Op dit moment werken zij aan ‘n boek waarin zij dieper ingaan op hun gedachtegoed, projecten en experimenten van de afgelopen jaren.

De culinaire werkplaats is beloond met de titel ‘het beste benelux groenterestaurant 2011‘, en heeft van max havelaar het gouden dienblad ontvangen voor fairtrade@work 2010. Marjolein’s emotie.brood is genomineerd voor de yarden stimulans 2009.